De ce reduce Rusia taxa la exportul de grâu

De ce reduce Rusia taxa la exportul de grâu

Taxa pentru exporturile de grâu rusești va fi redusă începând de la 1 octombrie, ca urmare a modificării formulei de calcul, transmite RIA Novosti.

Potrivit noilor reglementări, exportatorii vor plăti o taxă de 10 ruble pentru fiecare tonă de grâu, în timp ce conform precedentelor norme plăteau cel puțin 50 de ruble pentru fiecare tonă de grâu exportat.

„Noile reglementări sunt mai bune decât cele de dinainte”, a declarat președintele Russian Grain Union, Arkady Zlochevsky.

Rusia este unul dintre cei mai importanți exportatori mondiali de grâu, însă potrivit datelor prezentate de Ministerul rus al Agriculturii în primele opt luni ale acestui an exporturile de grâu ale Rusiei au scăzut cu 30% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, ministrul rus al Agriculturii, Alexander Tkachev, a apreciat luna trecută că de la introducerea taxei, la 1 iulie anul curent, exporturile de grâu ale Rusiei au scăzut de 2,2 ori, dar a adăugat că acesta este un „fenomen temporar”. Ministrul rus a subliniat atunci că, dacă taxa la export nu ar exista, prețul pâinii în Rusia ar crește constant. Tkachev a mai spus că Rusia intenționează să exporte în acest sezon o cantitate de 25-30 de milioane de tone de cereale.

În sezonul trecut, Rusia a fost al treilea mare exportator mondial de grâu, iar în acest sezon ar putea recolta o cantitate de 62 de milioane de tone de grâu, ceea ce ar fi cea de-a treia mare recoltă înregistrată vreodată de Rusia.