De ce s-a răzgândit Victor Ponta în cazul pensiilor penale. Ancheta în care 1.097 de persoane au dat șpagă ca să iasă la pensie

De ce s-a răzgândit Victor Ponta în cazul pensiilor penale. Ancheta în care 1.097 de persoane au dat șpagă ca să iasă la pensie

Un scandal de corupție fără precedent l-a făcut pe premierul Victor Ponta să nu mai dea o amnistie în cazul unor persoane cercetate de procurorii DNA pentru dare de mită. Este vorba de persoane care au dat șpagă la două doctorițe, Iulia-Maria Mihai și Camelia Săndulescu (foto), pentru a se pensiona pe motive medicale.

Premierul Victor Ponta s-a răzgândit în mai puțin de 24 de ore în cazul persoanelor care au dat șpagă pentru a ieși la pensie. Inițial, șeful Guvernului a declarat joi seară că va cere ministrului Muncii să găseasc o soluție de amnistie pentru pensionarii care, „din diverse motive”, trebuie să de banii înapoi. „Mi se pare cumplit faptul că se sinucid oameni pentru lucruri care s-au întâmplat în trecut, sunt chemați acum să-și vândă casele”, a motivat Ponta.

Sinuciderile din Argeș

Presa din Argeș a relatat că cinci pensionari s-au sinucis în ultima perioadă după ce au fost chemați la DNA pentru a fi audiați într-o anchetă privind modul în care au fost întocmite dosarele de pensii pe caz de boală şi de ajutoare sociale. Vineri dimineață, Ponta a dat înapoi și a spus că este vorba de o amnistie fiscală, doar în cazul pensionarilor unde funcționarii au făcut erori administrative. „Partea penală nu intră la Guvern - trebuie să dea niște bani înapoi”, a ținut să precizeze premierul. La rândul lor, procurorii DNA au arătat că este vorba de un dosar în care sunt arestate, din 12 iunie, două persoane: Iulia-Maria Mihai (medic șef și președinte al Comisiei de Expertiză Medicală a Casei Județene de Pensii și Asigurări Sociale Argeș) și Camelia Săndulescu (medic în cadrul aceleiaşi instituţii). Acuzațiile: luare de mită în formă continuată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele două femei au primit, în patru luni de zile, 1.097 de șpăgi (Iulia-Maria - 495 și Camelia - 602). Mita era în sume de bani (100 -200 de lei) și alte bunuri: produse alimentare, cosmetice, cafea. Șpaga era dată în schimbul unor acte medicale necesare la încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau prelungirea concediului medical. „Prin plata acestor sume se urmărea pensionarea medicală prematură a unor persoane a căror stare de sănătate nu justifica această decizie, prin atestarea nelegală a diverse grade de incapacitate de muncă sau verificarea sumară a documentelor prezentate pentru examinările medicale obligatorii, iar în unele situaţii pentru emiterea deciziei de pensionare”, arată DNA.

20 de șpăgi pe zi

Astfel, au existat situații în care, într-o singură zi, Iulia- Maria a primit sume de bani și alte foloase de la peste 20 de persoane care s-au prezentat la cabinetul de expertiză. Anchetatorii au mai explicat că, în cazurile în care persoanele care au dat bani pentru actele medicale ilegale și nu au denunțat acest lucru la DNA, înainte ca procurorii să-i identifice, acestea nu pot avea decât calitatea conferită de lege, „suspect sau inculpat”. Potrivit DNA, în cabinetul celor doi medici a fost montată tehnică de supraveghere audio și video. „Singurele perioade în care inculpatele nu primeau sumele de bani erau cele în care erau mediatizate acțiunile judiciare care vizau sistemul medical”, arată DNA.

Procurorii mai arată că, la finalizarea anchetei, vârsta şi poziţia socială a suspecţilor, precum şi pericolul social concret al faptelor pot fi avute în vedere de procuror. Acesta va decide, de la caz la caz, dacă vor fi trimiși în judecată, se va renunța la acuzații sau se va clasa dosarul.

Socri și mama, orbi în acte

Fosta șefă a Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Gorj, medicul Simona- Carmen Mocioi (foto), a fost trimisă în judecată, luna trecută, pentru o acuzație mai puțin obișnuită. Ea le-a dat ilegal certificate de încadrare în grad de handicap celor doi socri, dar și mamei sale. Medicul a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de conflict de interese. Potrivit procurorilor, mama medicului, Maria Croitoru, a primit încadrarea în gradul I de handicap vizual cu însoțitor. Socrii Simonei- Carmen Mocioi, Maria și Dumitru Mocioi, au primit aceeași încadrare în gradul I de handicap cu însoțitor. Cei trei au încasat peste 70.000 de lei din astfel de indemnizații. În timpul anchetei, procurorii au descoperit și alte certificate de încadrare în grad de handicap pentru afecțiuni oftalmologice. Femeia a emis contra-cost și certificate medicale pentru candidații la obținerea permisului de conducere. Șpaga pentru obținerea ilegală a unui astfel de document era de 200-300 de lei.