DE CE sunt dobânzile atât de mici

DE CE sunt dobânzile atât de mici

Ratele dobânzilor practicate de băncile centrale din întreaga lume sunt foarte mici în această perioadă.

Guvernul SUA se poate împrumuta la o dobândă de circa 1,9% pe o perioadă de 10 ani, iar Germania la o dobândă de 0,2% pe aceeaşi perioadă. În Elveţia, dobânda practicată este negativă.

Aceste dobânzi mici nu sunt o aberaţie pe termen scurt, ci fac parte dintr-un plan mai mare, a scris fostul şef al Rezervei Federale, Ben Bernanke, pe blogul său. Ceea ce contează pentru economie este dobânda reală, ajustată la inflaţie. Aceasta este cea mai importantă pentru deciziile celor care fac investiţii şi care trebuie să decidă dacă se merită sau nu. Capacitatea Fed de a schimba aceste rate reale ale dobânzilor, mai ales pe termen lung, este limitată. Pe termen mediu şi lung, aceste rate sunt influenţate de o serie de factori economici, inclusiv potenţialul de creştere al economiei.

Rata reală creşte într-o economie aflată în creştere pentru că reflectă aşteptările mediului de afaceri legate de profituri mari care vor fi obţinute în viitor. Într-o economie care creşte foarte lent sau scade, aşteptările se află la un nivel foarte scăzut, astfel că şi rata dobânzii trebuie să fie mică. De asemenea, deficitele mari ale bugetului de stat vor contribui la creşterea ratei dobânzii, pentru că împrumuturile masive ale guvernului vor deturna banii care s-ar fi dus către mediul privat.

Ne puteți urmări și pe Google News