De la 1 mai, sănătate doar cu cardul

De la 1 mai, sănătate doar cu cardul

Până acum, 95% din cardurile naționale de sănătate au fost distribuite în toată țara. 600.000 de asigurați au la dispoziție puțin peste o lună ca să le ridice de la casele de asigurări sau de la medicii de familie.

Zilnic, la casele de asigurări din toată țara vin mii de asigurați care își cer cardurile de sănătate. De la 1 mai nu va mai fi decontat niciun serviciu medical, cu excepția celor de urgență, fără card.

Aglomerația va fi și mai mare

Cu toate acestea însă, mulți dintre ei „uită” să revină pentru a le ridica în cazul în care nu li se eliberează pe loc. La Casa de Asigurări de Sănătate București, de exemplu, din cei aproximativ 20.000 de asigurați care s-au înscris pe platforma online, au trimis e-mailuri sau au depus cereri și cardurile lor au fost găsite la CASMB, doar o mică parte au binevoit să le și ridice efectiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aglomerația va fi și mai mare în perioada următoare, pe măsură ce se apropie termenul limită, avertizează reprezentanții Casei. „La CASMB au ajuns 180.000 de carduri. Din 19.000 de asigurați care și-au cerut cardurile, doar 3.000 au și venit să și le ridice, în ciuda smsurilor și e-mailurilor trimise către asigurați”, a explicat Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CASMB.

Ea a invitat bucureștenii care au venit să-și ceară cardurile la CASMB să-și verifice poșta electronică și telefoanele și să vină să-și ridice documentele electronice care le atestă calitatea de asigurat în sistem. Ea a adăugat că, de la 1 aprilie, toate cardurile CASMB vor fi mutate în sediul din strada Vasile Lascăr și este foarte posibil ca aglomerația să crească exponențial.

Cardul urmează medicul de familie

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a explicat că în cazul în care nu a fost distribuit prin Poșta Română documentul electronic de sănătate trebuie căutat la medicul de familie sau la casa de sănătate cu care acesta are contract. „Asiguratul care locuiește în București, dar are medicul de familie la Arad să spunem, cardul național de sănătate ajunge la casa județeană din Arad dacă medicul respectiv are contract cu acea casă”, a explicat șeful CNAS.

În situația în care asiguratul este înscris la alte case de sănătate aparținând ministerelor Apărării sau de Interne, cardurile ajung în mod normal la acestea și nu în altă parte, a adăugat șeful CNAS. Asigurații care nu sunt înscriși la niciun medic de familie ar trebui să meargă la casa de asigurări din județul unde au domiciliul, să lase acolo datele personale pentru a se putea tipări un card de sănătate și pentru ei.

Cardurile neridicate până la 1 mai vor rămâne și mai departe la casele de asigurări de sănătate.

Asiguraților care refuză cardurile din motive religioase sau cei care din diverse motive nu l-au primit, li se va elibera o adeverință de asigurat cu valabilitate de trei luni. Pentru cardurile naționale de sănătate pierdute, taxa de retipărire și distribuție este de 15 lei, caz în care documentele vor fi primite acasă prin poștă.

După primirea cardului acesta trebuie activat în momentul în care se cere orice serviciu medical. În lipsa cardului nicio consultație nu va mai fi decontată de casa de asigurări. Activarea cardurilor va da posibilitatea evidenței și a controlului banilor din sistemul public de sănătate și a finanțării altor servicii medicale suplimentare.