De la autostrada suspendată la Banca Municipalităţii

De la autostrada suspendată la Banca Municipalităţii

În cadrul unei dezbateri televizate care a avut loc marți seară, Cătălin Predoiu, candidatul PNL pentru Primăria Muncipiului Bucureşti, a lansat o idee pe care el a considerat-o inovativă: o bancă a municiplaităţii care să rotunjească bugetul Bucureştiului. Ideea pare la prima vedere bună dar, există o lungă serie de motive care demonstrează că Bucureştiul pur şi simplu nu are nevoie de o astfel de aventură. O bancă ar putea, cel puțin la nvel teoretic, să controleze și chiar să înmulțească banii municipalității sau ar putea acorda credite avantajose acesteia, în condițiile capitalizării din alte surse, aici pot începe însă problemele.

În primul rând intervine acel element de risc pe care nu îl putem asuma, nici ca locuitori ai Bucureştiului dar nici ca oraş. Practic, Cătălin Predoiu vrea să folosească bani de la Primărie pentru a deschide o bancă despre care nu ştim dacă va funcţiona sau nu. Atunci când iei credite, fie personale, fie de investiţii, cauţi în general bănci cunoscute, care au un brand solid şi care astfel prezintă încredere. Chiar şi băncile particulare prezente pe alte piețe au dificultăţi de inserţie într-o nouă regiune din cauza lipsei notorietăţii băncii.

Câţi ani ar dura ca banca să devină cunoscută? Ce forţă reală va avea banca dacă se va adresa doar bucureştenilor? Da, Bucureștiul este un oraș bogat, PIB-ul fiind peste media europeana, și teoretic ar putea exista bani, dar vor avea încredere bucureștenii să acceseze serviciile bancii? Cine va deconta dacă banca pur şi simplu nu merge? Avem răspuns clar doar la ultima întrebare: cetăţenii Capitalei care se vor trezi că pe lângă dările pe care le achită la buget au de acoperit, pe termen lung, şi o datorie înregistrată de o bancă ratată.

Să lăsăm însă deoparte problema de credibilitate a unei astfel de aventuri. Să ne uităm puţin la leadership-ul acestei bănci. La cei care o vor controla. Cine vor fi ei? La ce fonduri de investiţii vor juca? Cine va conduce banca explicit şi ce responabilitate va avea? Dacă va fi un manager politic, atunci avem o problemă pe care nici nu mai trebuie să o explic (comisioane, credite mari discreţionare şi alte formule creative noi de a răspunde unor solicitări). Dacă va fi un manager independent, un „tehnocrat” să spunem, ce responsabilitate va avea el dacă banca nu va funcţiona? Cine îl va treage la răspundere? El ar administra un element al pieţei libere care pur şi simplu nu funcţionează. Nu poate fi sancţionat pentru asta. Cei ce vor fi sancţionaţi vor fi tot bucureştenii.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Cătălin Predoiu a reuşit să ne propună un proiect senzațional de care nimeni nu are nevoie și, probabil, nici nu ar fi implementat dacă va ajunge la Primaria Capitalei. Nu avem nevoie de acest risc, nu avem nevoie de încă un mega proiect care să facă subiectul ştirilor negative. Abilitatea statului de a controla şi conduce întreprinderi funcţionale este şi aşa limitată şi nu avem nevoie de încă o astfel de gaură neagră.

Capitala are nevoie de masivă de investiții in probleme reale de sistematizare, majoritatea orașelor se împrumută sau emit obligațiuni municipale nu se ocupă de afaceri bancare. Capitala are încă probleme cu drumurile proaste, cu traficul infernal, cu lispa de încredere în infrastructura de sănătate, pe bună dreptate, cu situaţia transportului în comun, cu întârzierile în finalizarea proiectelor din diverse motive. Toate aceste lucruri pot fi rezolvate printr-o mai mare implicare a edilului și urmăririi departamentelor din subordine.