„De Mărţişor. Târg cu tâlc...”

„De Mărţişor. Târg cu tâlc...”

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 23 februarie - 8 martie 2015 târgul „De Mărţişor” prilejuit de sărbătoarea cu acelaşi nume, eveniment aflat sub egida proiectului cultural Anotimpuri la Muzeul Satului.

Mărţişoarele se purtau sub formă de amulete pictate în roşu şi alb, încă de pe vremea geto-dacilor. Ulterior se purtau sub formă de bănuţi din argint sau aur prinşi cu aţă albă şi roşie, la gât, la mână sau în păr. La sfârşitul lunii, aţa se agăţa de o crenguţă înmugurită, pentru ca anul să aducă belşug de roade. În Transilvania, firele de mărţişor se agaţă de coarnele animalelor, de ferestre şi uşi, pentru a alunga duhurile rele. În Moldova, fetele oferă băieţilor mărţişoare de 1 martie şi primesc mărţişoare de la ei, de 8 martie.

În Imperiul Roman, anul nou era sărbătorit în prima zi a lunii lui Marte, care era zeul războiului, dar şi al fertilităţii. Această dualitate se remarcă şi în culorile mărţişorului roşu/alb- război/pace. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.Tradiţia vorbeşte despre mărţişorul confecţionat, în satele de odinioară, dintr-un şnur bicolor simbolizând înfruntarea dintre anotimpul friguros şi cel călduros,  oferit  şi purtat ca atare la 1 Martie sau despre mărţişorul de care se agăţa o monedă de aur sau argint pe care părinţii îl dăruiau copiilor, fete şi băieţi. El se purta la început legat la mână, iar mai târziu în piept sau la gât. Se credea că cei ce-l purtau erau, astfel, feriţi de boli şi de deochi, erau sănătoşi, bogaţi şi norocoşi.

Vizitatorii târgului  „De Mărţişor. Târg cu tâlc...” vor avea ocazia să achiziţioneze mărţişoare tradiţionale, creaţie a meşterilor populari, dar şi mărţişoare realizate cu multă imaginaţie de artişti plastici. Astăzi sărbătoarea Mărţişorului este legată  de obiceiul dăruirii la sat şi oraş, la început de primavară, în luna ce-i poartă numele, a unui obiect artizanal prins de un şnur din două fire răsucite, colorate alb şi roşu ce se poartă agăţat în piept una sau mai multe zile de către fete şi femei. Program târg: 9.00 – 17.00.

Ne puteți urmări și pe Google News