De „Uraganul Elena” scapă cine poate!

De „Uraganul Elena” scapă cine poate!

După ziua de ieri, puține lucruri o mai pot ajuta pe Elena Udrea. Cererile de arestare au curs de la DNA către Parlament, au apărut noi acuzații (primirea unei mite de 500.000 de euro) sunt semne că ceilalți protagoniști din dosare toarnă într-o veselie.

 Cel mai probabil, fostul ministru va plăti pentru ilegalitățile comise. Deși nu e treaba unui ziarist să tragă o astfel de concluzie, cred că procurorii vor reuși să dovedească destule. Tăvălugul pornit de procurori nu va putea fi oprit, la fel cum nu va putea fi oprit nici tăvălugul pornit de Elena Udrea împotriva politicienilor, jurnaliștilor, afaceriștilor despre care deține informații. „Uraganul Elena” s-a stârnit, crește în intensitate și va lua pe sus pe mulți. Chiar dacă uraganul este, în esență, un lucru rău, „pagubele” pe care le va produce sunt necesare.

Fostul ministru promite noi și noi dezvăluiri spectaculoase. Mai mult ca sigur, plenul Parlamentului va încuviința luni atât cererea DNA privind începerea urmăririi penale, cât și cele referitoare la arestarea sa. Practic, Elena Udrea mai are câteva zile să ne spună ce consideră că mai trebuie spus. Aseară, în emisiunea „Evenimentul zilei” de la B1 TV, Udrea a precizat că are timp suficient să ne spună totul. A promis că va publica un serial cu politicieni și jurnaliști care i-au cerut bani. La ora la care scriu acest editorial, Elena Udrea a anunțat deja pe Facebook că va merge într-o emisiune la TVR. La ora la care-l citiți va fi făcut, probabil, o serie de dezvăluiri. Vor urma și altele, cu siguranță. E foarte bine că se întâmplă acest lucru.

Acuzațiile lansate de Elena Udrea par a decredibiliza instituțiile anticorupție, SRI și DNA, cu care fostul ministru a început să aibă probleme. Majore. Nu sunt doar atât, însă. Oricât de paradoxal ar suna, ele fac și un serviciu public. Mă refer la adevărurile pe care le spune, nu la minciuni. Informațiile furnizate de fostul ministru ar trebui să fie muniție pentru instituțiile statului, în special pentru Justiție. În mod normal, de la cele spuse sau nespuse încă de Elena Udrea ar trebui să fie deschise noi dosare penale. Fostul ministru are doza ei de credibilitate când lansează aceste torpile, chiar dacă delațiunile ei, făcute într-o evidentă stare de surescitare, sunt pline de accente fantasmagorice. Tentația este de a înflori aceste episoade, poate și din frustrarea că este singura care plătește, poate și din dorința de a-i trage după ea pe toți cei vinovați. Ori acestea sunt și dorințele românilor onești: să nu fie singura care plătește și să tragă cât mai mulți după ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acuzațiile Elenei Udrea aruncă suspiciuni asupra unor oameni - subliniez, oameni nu instituții -, care au luptat cu corupția. Nu este însă o tragedie. Ele pot fi bombele care pot arunca în aer tot eșafodajul plin de putregai, pe care obișnuim să-l numim scenă publică. Este, deci, foarte important să aflăm cât mai multe lucruri de la Elena Udrea, însoțite de dovezi. Pentru ca interesul public să fie satisfăcut pe deplin, pentru ca statul să se mai întărească un pic de pe urma acestei noi afaceri de corupție, ar trebui să avem și instituții care să stabilească cu precizie ce anume este adevărat și ce nu din acuzațiile fostului ministru al Turismului. Dacă și 25% dintre acestea sunt reale, în România va izbucni un scandal așa cum nu au fost în cei 25 de ani care au trecut de la Revoluție.

Problema este că, în afară de Justiție, instituțiile autohtone sunt slabe. Comisia de control al SRI, de pildă. Membrii săi se chinuie să ne convingă că vor face lumină în legătură cu acuzațiile aduse de Udrea directorului interimar al SRI, gen. Florian Coldea. Desigur, controlul pe care deputații și senatorii l-au exercitat până acum asupra Serviciului este o glumă. Deloc reușită. Câteva răspunsuri ar trebui să primim totuși, pentru că scandalul este mult prea mare, iar gunoiul cu greu mai poate fi băgat sub preș.

Mă aștept de la Comisia SRI să stabilească cu precizie dacă Dorin Cocoș se ducea frecvent la sediul Serviciului. Acest lucru poate fi lesne verificat. Parlamentarii pot cere înregistrările video de la intrările în sediul SRI. Nimic mai mult. Dacă vom avea o dovadă că afaceristul își petrecea weekend-urile prin sediul instituției anticorupție, depozitare a unor secrete de stat, atunci va fi jale. Și așa ar trebui să fie. Toată conducerea SRI ar trebui să plece, nu doar George Maior. Florian Coldea va trebui să-și dea și el demisia, pentru că o astfel de situație ar fi inacceptabilă. Vor apărea noi și noi întrebări care vor trebui lămurite. Cu cine s-a văzut Dorin Cocoș? Cu George Maior sau cu Florian Coldea? Sau cu amândoi? Sau poate doar cu portarul...

Indiferent de câte capete vor cădea, important este ca lupta anticorupție să continue. O instituție consolidată nu moare după ce-i pleacă șeful. Când lui Daniel Morar i-a expirat mandatul în fruntea DNA mulți dintre suporterii săi au spus că instituția va sucomba. N-a fost deloc așa. Din contră. Laura Codruța Kovesi a intensificat lupta anticorupție până la cote pe care puțini le bănuiau în momentul preluării mandatului. Să se facă justiție, de-ar fi să piară lumea, spune un dicton latin. Așa ar trebui să se întâmple și în România pentru că va pieri lumea lor. Nu a noastră.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.