Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al SUA, despre lupta anticorupție: "O recunoaştere a faptului că România a întețit ritmul"

Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al SUA, despre lupta anticorupție: "O recunoaştere a faptului că România a întețit ritmul"

Oficialul american a comentat, într-un interviu acordat cotidianului România Liberă, pe tema luptei anticorupție, în contextul recentelor dosare ale DNA, ce au vizat politicieni de rang înalt.

Dan Turturică: Atât secretarul de stat Kerry, cât şi adjunctul Victoria Nuland au atras în mod repetat atenţia asupra impactului pe care corupţia îl are asupra capacității unei ţări de a-şi asigura securitatea, de a-și păstra independenţa. Cum priviți evoluția României de când au fost făcute acele declaraţii şi până în prezent?

Dean Thompson: Cred că România face progrese, este un domeniu în care colaborăm strâns. Cred că România este norocoasă, are mulţi parteneri în aceste eforturi: colaborează cu UE, cu noi. (...) Cred că unul dintre cele mai importante lucruri a fost recunoaşterea crescândă de către toţi actorii implicaţi, a independenţei entităţilor judiciare din România, a faptului că fiecare dintre instituţiile statului de drept, instanţele, poliţia, procurorii, are un rol unic şi trebuie să li se permită să-şi facă datoria fără imixtiuni din exterior.

Dan Turturică: După ani de zile în care presa şi societatea civilă au avertizat în mod repetat că justiţia nu este eficientă în cazuri de înaltă corupţie, că „peştii cei mari” sunt imuni, că politica şi afacerile sunt contaminate de ilegalități, în ultima perioadă au apărut voci care acuză un exces de justiţie. Este adevărat că majoritatea acestor voci aparțin sau vorbesc în numele celor puşi sub acuzare. Cu toate acestea, ecoul lor în societate nu poate fi ignorat. Împărtățișiți temerea față de un posibil exces de zel al DNA și al altor instituții care contribuie la lupta anticorupție?

Ne puteți urmări și pe Google News

Dean Thompson: Nu. Din nou, cred că cel mai important lucru pe care eu pot să îl comentez este importanţa protejării independenţei instituţiilor şi a capacităţii lor de a ancheta cazuri. Acuzaţiile trebuie anchetate şi analizate în mod profesionist. Aş menţiona că ceea ce vedeţi este o reflectare a seriozităţii sporite cu care întregul stat român, toate părţile implicate au spus: ne angajăm să luptăm împotriva corupţiei, să consolidăm statul de drept, aşa că trebuie să facem progrese. Cred că ceea ce se întâmplă este doar o recunoaştere a faptului că România a întețit ritmul.

Dan Turturică: Aşadar, este mai degrabă un semn pozitiv?

Dean Thompson: Repet, chestiunea trebuie să fie neutră, scopul trebuie să fie înfăptuirea justiţiei pentru a face dreptate.

Dan Turturică: Politicieni extrem de cunoscuţi, precum doamna Elena Udrea, fost ministru şi candidat la preşedinţie, declară că dosarele lor sunt motivate politic sau instrumentate părtinitor, pe criterii politice. Sunteţi îngrijorat de aceste acuzaţii?

Dean Thompson: Nu voi comenta anumite acuzaţii sau cazuri, nu este rolul meu. Repet, din punctul meu de vedere, ele doar subliniază importanţa asigurării independenţei tuturor instituţiilor judiciare, a anchetatorilor, a judecătorilor, a tuturor celor care aplică legea, a neutralității lor față de orice influențe din exterior.