Decât să-ți iei avocat , mai bine cumperi judecătorul. Stan Mustață se credea mai presus de lege

Decât să-ți iei avocat , mai bine cumperi judecătorul. Stan Mustață se credea mai presus de lege

Arestarea magistratului dezvăluie cât de ușor se pot cumpăra achitări sau condamnări cu suspendare la unele instanțe de judecată.

Judecătorul Stan Mustaţă (66 de ani), de la Curtea de Apel Bucureşti, acuzat că vindea sentinţe pe bani şi favoruri, va sta după gratii 30 de zile. Alături de acesta a fost arestată și grefiera sa de ședință, Mariana Curea. Stan Mustață este judecătorul care trebuia să soluționeze dosarul privatizării ICADan Voiculescu.

Potrivit unor surse oficiale din cadrul DNA, ancheta în acest caz este făcută de un compartiment nou creat. Serviciul de Combatere a Corupției în Justiție a fost înființat în luna martie 2014 la ordinul procurorului șef DNA, Laura- Codruța Kovesi. Primul dosar important al acestui serviciu a fost trimiterea în instanță a trei judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti, acuzate că au anulat ilegal condamnarea de şapte ani primită de Dinel Staicu în dosarul falimentării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

Stenogramele DNA din dosarul lui Stan Mustaţă au dezvăluit obişnuinţa judecătorului de a percepe tarife pentru soluţii favorabile în dosare. De frica DNA, discuţiile cu cei doi complici ai săi, Ion Boraciu şi Alexandru Florian, aveau loc în baia unui apartament din Șoseaua Colentina. Ei nu aveau telefoanele mobile asupra lor şi trăgeau apa la toaletă sau dădeau drumul la apa de la robinet. Principalul criteriu al alegerii unui posibil mituitor era dacă avocatul acestuia era cunoscut. Astfel, el trăgea concluzia că suspectul are mulți bani. Judecătorul corupt le dădea adresele inculpaţilor şi-i punea pe complici să ceară bani pentru sentinţe favorabile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât costă libertatea lui Meme

De exemplu, libertatea lui Mihai Stoica, managerul echipei Steaua Bucureşti, în opinia judecătorului, valora cel puţin 300 de milioane de lei vechi, pentru că are „bani şi mulţi avocaţi”. „Cincizeci, patruzeci, treizeci. Sub treizeci, dă-l în p… mea,” spunea judecătorul. Oferta a fost refuzată de avocata managerului, „Nu vrea, că zice că pe bune iese şi…”, spunea Boraciu.

Recompense: petreceri, cadouri și flori

Grefiera Mariana Curea avea un rol bine stabilit în reţea. Era prietena lui Stan Mustaţă, asigura protecția, în cazul unei eventuale anchete a DNA, și livra informațiile confidențiale.

Pentru serviciile prestate, ea a beneficiat de avantajele pe care le avea judecătorul, precum organizarea zilei de naștere la mare, tort, flori, cadouri etc. Într-o discuţie din 4 aprilie 2014, grefiera le-a explicat lui Stan Mustaţă şi lui Ion Boraciu că, în cazul în care procurorii ar cere supravegherea infomativă a lor, ar trebui să ceară mandate de la Curtea de Apel București.

„Înainte, Parchetul făcea asta prin Ordonanţa procurorului. Acum trebuie să ceară încuviințare la instanță, prin încheiere”, „La noi!”, „Păi, la noi! Voi sunteți de competența tot a noastră. Înainte era competența la Înalta și de când s-a...,” era atotştiutoare femeia.

Ea i-a asigurat pe “tovarăşii” ei că verifică personal evidenţele Curţii de Apel Bucureşti pentru a vedea dacă procurorii DNA au solicitat astfel de mandate. „Nu s-a dat o … nimic pe dosar, c-o verific eu în fiecare zi, ECRISul (n.r. programul infomatic al instaneţelor), şi la noi şi la întâia,” spunea Curea.

Ordinele lui Stan Mustață

„Deci, fii atent: Burdoază Alexandru Nicolae, domiciliat în București… are fraudă informatică și înșelăciune. București, sector 6, Aleea … Istru, unde dracu’ o fi asta?... numărul……, ăla gras a lui Gigi Becali, ăla e avocatul lui. Dacă ăsta a avut bani să-i dea lu’ ăla, are…Îl găsești tu!”, „Gata, caută-l p-ăsta! Marți intră. Îi dau drumul, o zi-două să fie. Marți, lui, că dau pronunțarea, îl pun liber. Are cerere de…, nu înlocuire, control judiciar”.

„Uite, mă, aici, Pantelimon, ai fost și la ăsta cumva? Pantelimon! Strada... A dat cu cuțitu’, tentativă la omor deosebit de grav… Lincan! Și are avocat tare, n-am mai notat avocatul. Deci are bani. I-a dat patru ani cu suspendare sub supraveghere și îi rămâne așa”.

„Uite, bă, aci! Toți sunt din comuna …A omorât un copil de cinsprezece ani… Și am zis: „Aoleu, mânca-țiaș gura!” Cu mașina, asta. Și le-a dat la ăștia, doar șaptezeci de mii le-a dat la părinți și vreo treizeci de mii la frați și la surori, la toți ăștia… O să te duci la ei, să zici: „Bă, dați-l în … mea pe cheliosu’. Astea sunt… Șaptezeci de mii de euro…Îi dau dublu, mă, are douazeci și unu, îi dăm Câte cincizeci de mii de euro la fiecare...”