Decizie finală în procesul de 2.072 de zile al profesorului Voiculescu

Decizie finală în procesul de 2.072 de zile al profesorului Voiculescu

După trei demisii din Parlament și șase ani de judecată, Dan Voiculescu află astăzi sentința definitivă a magistraților de la Curtea de Apel, în dosarul ICA. Propagandiștii mogulului media sunt în delir.

Sentința magistraților în dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de un prejudiciu de 60 de milioane de euro va fi citită în ședință publică, imediat după terminarea proceselor programate astăzi. În acest moment, Dan Voiculescu și ceilalți inculpați din dosar au trei variante: condamnare cu executare sau cu suspendare, rejudecare sau achitare. La data pronunțării definitive, „capul” răutăților, Dan Voiculescu, este condamnat la 5 ani de închisoare cu executare de Tribunalul București. La ultimul termen de acum trei zile, procurorii au cerut dublarea acestei pedepse.

Afacere de milioane

Pe scurt, fostul colaborator al Securității este acuzat de spălare de bani, după ce ar fi pus la cale privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) în urmă cu 15 ani. Cu 100.000 de euro, Voiculescu a obținut un teren de 3,6 hectare și mai multe clădiri în Băneasa, bunuri care valorau, în mod real, 60 de milioane de euro. Dacă va fi condamnat cu executare, Dan Voiculescu ajunge în spatele gratiilor în baza unui mandat de arestare emis de Tribunalul București. El urmează să fie pus în aplicare de polițiști. Având în vedere că Voiculescu a declarat că este pregătit pentru orice, cel mai probabil se va prezenta singur la Secția de Poliție de care aparține domiciliul său. Dacă acest scenariu pesimist pentru Voiculescu se confirmă, avocații săi mai au la dispoziție două căi extraordinare de atac: contestația în anulare și recursul în casație. Ambele se judecă de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Contestația și recursul se admit numai dacă de-a lungul procesului s-au făcut erori mari de procedură. Cel mai probabil, apărătorii lui Voiculescu vor miza pe așa zisa constituire ilegală a completului de judecată de la Curtea de Apel. Ei susțin că magistrații nu au fost repartizați aleatoriu.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la cine a pornit coșmarul lui Voiculescu

În 2008, dosarul ICA era trimis judecătorilor de procurorul Emilian Eva. Au ajuns în fața magistraților 13 inculpați, cei mai mulți funcționari ai statului, care au facilitat preluarea institutului de cercetare de către Dan Voiculescu. După numai trei termene la Tribunal, procesul s-a mutat la instanța supremă deoarece „domnul profesor” a fost ales senator. După demisia din funcția de parlamentar, cauza s-a întors la Tribunal. A „băltit” acolo câteva luni, până când Voiculescu a fost ales din nou parlamentar. Cauza a fost mutată din nou la Supremă. Când și-a dat seama că gluma se îngroașă, Voiculescu a demisionat din nou din Parlament și dosarul a ajuns la alt magistrat de la Tribunal. În câteva termene era condamnat la 5 ani de închisoare de către judecătoarea Grațiela Constantin. Ceilalți inculpați, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiș, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Nicolae Săvulescu, Flavius Pop, Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vica Ene și Alexandru Petre, au primit între cinci și șase ani de închisoare cu executare.

„Bocitoarele” lui Felix sar în apărarea mogulului

Odată cu apropierea sentinței, aparatul de propagandă al lui Voiculescu a întețit atacurile la cei care au instrumentat acest dosar. Peste noapte, au apărut diverse personaje care susțin în direct, la ore de maximă audiență, lucruri false, prezentate drept adevăruri de televiziunile lui Voiculescu. Astfel, un fost expert din cadrul DNA, Dumitru Gheorghiu, (foto) și-a adus aminte că, în urmă cu mai mulți ani, o colegă de-a sa care făcea expertiza în cazul ICA ar fi fost obligată să consemneze lucruri false. Mai mult, ea nu ar fi avut nici măcar dreptul să facă expertize în dosare, deoarece nu ar fi avut specializarea necesară. Informația a fost infirmată a doua zi de DNA, care a precizat că Aurelia Nicolae face parte din cadrul experților contabili din 2001. Mai mult, Gheorghiu a fost dat afară din DNA după ce a divulgat date secrete din dosare ale mediului politic, își urmărea colegii și îi înregistra pe ascuns.

O altă apărătoare de ocazie a lui Voiculescu este fosta procuroare Angela Nicolae, arestată preventiv mai multe luni și judecată pentru fapte de corupție. Ea a susținut, într-o scrisoare deschisă, că este victima DNA, la fel ca Voiculescu, și că-l susține necondiționat.