Decizie ISTORICĂ a Curții Supreme din SUA. Un ÎNALT OFICIAL a scăpat de ÎNCHISOARE după o INTERVENȚIE de ULTIMĂ ORĂ

Decizie ISTORICĂ a Curții Supreme din SUA. Un ÎNALT OFICIAL a scăpat de ÎNCHISOARE după o INTERVENȚIE de ULTIMĂ ORĂ

Curtea Supremă din Statele Unite ale Americii a luat o decizie istorică, anulând o condamnare pentru Guvernatorul republican Ropert McDonnell pentru corupție. Textul de lege în baza căruia a fost condamnat oficialul nu a fost respectat de procori, aceștia interpretând abziv legea. Totodată, autoritățile au indus în eroare cetățenii și definiția ”actului oficial”.

Potrivit Eranews.ro, în acest caz, dosarul făcea referire la condamnarea Guvernatorului american pentru fapte de corupție. Acuzațiile vizau primirea mai multor cadouri și împrumutri de bani de la un afacerist. În schimbul acestra, Robert McDonnell ar fi îndeplinit mai multe acte oficiale în favoarea omului de afaceri, printre care întâlniri și evenimente în favoarea celui care l-ar fi sponsorizat.

”Nu există nicio îndoială că acest caz este dezagreabil; ar putea fi chiar mai rău decât atât. Dar preocuparea noastră nu este legată de poveşti stridente despre automobile Ferrari, ceasuri Rolex și rochiile de bal. Este, în schimb, despre implicațiile juridice mai largi ale interpretării excesive ale Guvernului referitoare la statutul federal privind mita. O interpretare mai restrânsă a termenului „act oficial” lasă un spaţiu amplu pentru punerea sub acuzare a corupției, fiind în acelaşi timp în acord cu textul statutului și cu precedentul stabilit de această Curte. Hotărârea pronunţată de Curtea de Apel este anulată, iar cazul este retrimis pentru procedurile ulterioare consistente cu prezenta opinie”, au spus judecătorii Curții Supreme din Statele Unite în cazul hotărârii pronunțate.

În alte cuvinte, procurorii vor trebui să dovedească clar legătura de cauzalitate dintre cadourile și împrumuturile primite de Guvernator și actele îndeplinite de acesta. În plus, reprezentanții acuzării trebuie să opereze cu o definiție foarte precisă și riguroasă a actului oficial și trebuie să specifice ce acțiuni sau decizii oficiale concrete a îndeplinit fostul oficial pus sub acuzare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Instanța supremă americană avertizează că interpretarea excesivă a ”actului oficial” de către procurori cauzează probleme consitituționale.

”Această îngrijorare este una substanțială. Consilierul juridic al Casei Albe, care a lucrat în fiecare administrație prezidenţială de la cea a președintelui Reagan la cea a președintelui Obama, avertizează că „expansiunea uluitoare a legilor privind corupţia în sistemul public va determina cel mai probabil o îngheţare a interacţiunilor dintre oficialii publici şi cetăţenii în serviciul cărora se află, şi astfel va periclita abilitatea acestora de a-şi îndeplini în mod eficient responsabilităţile”, mai spune curtea supremă americană.

Puteți citi mai multe pe Eranews.ro.