Decizie-șoc a CEDO: expulzarea colectivă a imigranților este interzisă

Decizie-șoc a CEDO: expulzarea colectivă a imigranților este interzisă

În timp ce Europa este copleșită de valurile de imigranți și este tot mai dezbinată privind măsurile care ar trebui adoptate, Curtea de la Strasbourg a interzis, practic, soluția cea mai la îndemână.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat ieri Italia pentru condițiile în care i-a cazat în 2001 pe imigranții tunisieni reținuți pe Insula Lampedusa, dar și pentru că aceștia au fost reținuți și apoi expulzați colectiv și trimiși acasă. În timpul Primăverii Arabe, Italia s-a confruntat cu un prim val de imigranți, dintre care 55.300 au debarcat în Insula Lampedusa.

Judecătorii de la Strasbourg, sesizați de trei tunisieni, au decis că reținerea imigranților a fost ilegală, pentru că „nu li s-a comunicat motivul detenției și au fost lipsiți de posibilitatea de a o contesta”. Esențial este însă un alt paragraf al hotărârii (ce poate fi atacată cu recurs) și care, devenită definitivă, ar crea un precedent dramatic: „petenții au făcut obiectul unei expulzări colective”, ceea ce contravine Convenției Europene a Drepturilor Omului.

O nouă zi record

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest timp, Europa asistă la scene desprinse parcă din filme. Luată cu asalt de mai multe zile, Gara Keleti din Budapesta a fost evacuată ieri dimineață de autoritățile maghiare, iar circulația trenurilor a fost oprită mai multe ore. Măsura a fost luată pentru a împiedica imigranții să mai plece spre Germania și Austria, relatează Associated Press.

Pe de altă parte, trenurile cu imigranți plecate luni de la Budapesta au ajuns ieri în Austria și Germania, după ce au fost blocate câteva ceasuri la granița austro-ungară. La Viena s-a îregistrat sosirea a 3.650 de imigranți, număr record înregistrat într-o zi. „Verificăm câți dintre ei sunt solicitanți de azil”, a declarat șeful Poliției austriece, Patrick Maierhofer.

Asediată de imigranți, UE a eliminat controalele la frontiere între cele 26 de state din zona Schengen. Solicitanţii de azil trebuie să depună cereri în primul stat UE în care ajung, regulă adesea ignorată de imigranţi, care preferă ţările mai prospere.

Și Germania, care așteaptă 800.000 de imigranți în 2015, de patru ori mai mulți decât anul trecut, a înregistrat, cu aceeași ocazie, un record de imigranți în 24 de ore: 2.200 sosiți doar în gările din Bavaria. Nu a fost furnizată o cifră pe cei sosiți la Berlin, una dintre destinațiile preferate ale imigranților.