Decizie SURPRIZĂ: Coordonatoarea operaţiunilor umanitare ale ONU Valerie Amos RENUNȚĂ la postul său

Decizie SURPRIZĂ: Coordonatoarea operaţiunilor umanitare ale ONU Valerie Amos RENUNȚĂ la postul său

Coordonatoarea operaţiunilor umanitare ale ONU Valerie Amos, care supervizează acordarea de ajutoare Siriei, va părăsi postul "în câteva luni". Anunțul a fost făcut Organizaţia Naţiunilor Unite, dar n-au fost făcute publice motivele acestei decizii surprinzătoare.

Amos, numită în această funcţie în septembrie 2010, va continua să-şi îndeplinească atribuţiile până la nominalizarea unui succesor, a anunţat Farhan Haq, un adjunct al purtătorului de cuvânt al ONU.

Purtătoarea de cuvânt a lui Amos Amanda Pitt a anunţat ulterior că diplomata britanică "va părăsi postul la sfârşitul lui martie", relateză AFP, citată de Mediafax.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat, citat într-un comunicat, că Amos l-a "informat în legătură cu intenţia" de a pleca și şi-a exprimat "profunda recunoştinţă faţă de activitatea remarcabilă în serviciul Naţiunilor Unite, comunităţii umanitare şi persoanelor care au nevoie de ajutoare".

Ne puteți urmări și pe Google News

Amos "s-a transformat în avocatul neobosit al populaţiilor afectate de catastrofe şi conflicte în lume", a subliniat  Ban Ki-moon. 

Ea "are sentimentul că a venit timpul să treacă la altceva", a declarat pentru AFP un reprezentant ONU, care nu a dorit să spună care sunt proiectele acesteia.

Înainte să vină la ONU, Amos, în vârstă de 60 de ani, a desfăşurat o lungă carieră politică şi diplomatică în Marea Britanie, ca secretar de stat pentru Dezvoltare Internaţională, iar apoi ca preşedintă a Camerei Lorzilor (2003-2007).

În afară de Siria, Amos a supervizat în timpul mandatului său operaţiuni umanitare de mare amploare în Sudanul de Sud, Irak sau Republica Centrafricană, călătorind mult.

În ceea ce priveşte Siria, ea pledat cu succes în Consiliul de Securitate al ONU pentru autorizarea convoaielor ONU să treacă frontiera în această ţară, din Turcia şi Iordania, pentru a livra în mod direct încărcăturile cu ajutoare în zonele aflate sub controlul opoziţiei.

În cursul uneia dintre numeroasele sale intervenţii în Consiliu, marţi, ea a anunţat că 12,2 milioane de sirieni "au acum nevoie urgentă de ajutoare".

Siria, a subliniat ea, deţine tristul record "al celui mai mare număr de persoane deplasate de un conflict la nivel mondial", cu 7,6 milioane de persoane strămutate pe teritoriul sirian şi 3,2 milioane de refugiaţi în ţări vecine.