Declarație-șoc a lui Cristian Dănileț: „Mi s-a întâmplat și în cariera mea ceva similar cu ceea ce i s-a întâmplat procurorului Panait”

Declarație-șoc a lui Cristian Dănileț: „Mi s-a întâmplat și în cariera mea ceva similar cu ceea ce i s-a întâmplat procurorului Panait”

Prezent la premiera de gală a filmului „De ce eu?”, judecătorul a vorbit despre mijloacele de intimidare a magistraților.

„Este o reconstituire fidelă a anilor 2000-2004, când Justiția în România era puternic dependentă de politic, când întreaga carieră a magistraților depindea de procurorul general sau de clasa politică. Punând în balanță perioada aceea și anii din prezent, constat o evoluție fantastică. În ultimii 10 ani, cazuri precum cel al procurorului Panait este puțin posibil să mai aibă loc. Astăzi, sesizez o solidaritate mai mare și poate că lumea cunoaște mai multe din viața magistraților”, a spus membrul CSM.

„Cu siguranță înainte de anii 2004-2005, când a început reforma Justiției, mijloacele de control și de intimidare erau mai numeroase. Îmi amintesc de serviciul secret al Ministerului Justiției, despre care este și un apropo în film. Mi-a duc aminte de numirile politice pe care le făcea Ministrul Justiției, el fiind cel care nominaliza toți procurorii șefi din România. Astăzi, subordonarea procurorilor, dacă putem vorbi despre asta, este doar la nivelul carierei, față de procurorul general. Înainte ajungea până la ministrul Justiției și chiar până la primul ministru”, a adăugat judecătorul.

Întrebat despre experiența sa, Dănileț spune: „Mi s-a întâmplat și în cariera mea ceva similar cu ceea ce i s-a întâmplat procurorului Panait. Cel puțin până în 2005 au fost presiuni asupra judecătorilor cu privire la modul în care soluționează dosarele. Chiar eu am fost victima unor astfel de presiuni. Am trăit vremuri în care, pentru că am soluționat cazuri cu oameni politici altfel decât „trebuia”, „cum era curentul”, nu am mai primit cazuri cu oameni politici. Era o perioadă în care șefii aveau monopol asupra dosarelor pe care le repartizau magistraților, iar modul de avansare al magistraților era controlat de șefi. Atunci nu era CSM. Eu, astfel de filme nu le-aș fi văzut realizate înainte de 2004”, concluzionează judecătorul.    

Ne puteți urmări și pe Google News