Declarațiile lui Șevciuk, momeală pentru propriul electorat

Declarațiile lui Șevciuk, momeală pentru propriul electorat

Decizia cu iz electoral a liderului de la Tiraspol de a aplica rezultatul unui referendum din 2006, pentru ajustarea legislației transnistrene la cea rusă, a provocat comentarii diverse, la București și Chișinău

Analistul pe probleme de securitate, Iulian Chifu, crede, însă, că Evgheni Șevciuk este doar un cetățean oarecare al Republicii Moldova, cu pretenții de șef de stat peste 150.000 de oameni, „cât or mai fi rămas în raioanele din estul Republicii Moldova ocupate şi, poate, peste 1.500 de pacificatori ruşi, care-l pilotează”.

Glumă proastă, dar periculoasă

Chifu consideră că, în contextul așa-ziselor alegeri din Transnistria, în decembrie, gluma cu amintirea despre un pretins referendum de acum 10 ani şi emiterea decretului de integrare în Rusia pot fi considerate un nonsens și o glumă proastă, dacă n-ar fi periculoase. „Pentru raioanele în cauză, dar şi pentru regiune, a te juca cu focul în spatele unei Ucraine aflate în război în Donbas şi provocată constant în Crimeea hipermilitarizată e o întreprindere suicidară, ce poate costa enorm”.

Ne puteți urmări și pe Google News

R. Moldova este stat independent

Pe de altă parte, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, sublinia recent, într- un interviu, că Republica Moldova este un stat independent, membru al ONU și participant la OSCE, un stat recunoscut ca atare în integralitatea sa. „Sigur că da, există problema Transnistriei dar pentru această problemă, există un format de negocieri: binecunoscutul format 5+2, (Rusia, Transnistria, Ucraina, Republica Moldova, OSCE şi observatori - SUA şi UE). Iar în vara aceasta a avut loc, după o întrerupere de doi ani, o reuniune în acest format, în cadrul căreia toți participanții s-au pronunțat pentru continuarea eforturilor de a se găsi o soluţie la problema transnistreană, în condiţiile în care Moldova trebuie să rămană un stat integru, suveran, în integralitatea sa teritorială”, a explicat ministrul.

„Moldova nu va fi în UE niciodată”

Fostul președinte Traian Băsescu (foto) a declarat, sâmbătă, că unirea României cu Republica Moldova nu se poate produce având Transnistria parte a Republicii Moldova, pentru că Transnistria nu a fost niciodată pământ românesc, ci „a fost un artificiu administrativ din timpul lui Hrușciov, când s-a luat de la Basarabia, de la Moldova, s-a luat sudul, s-a dat Ucrainei și Transnistria a fost adusă la Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, pentru că făceau niște echilibre economice”. Băsescu a mai spus că Republica Moldova nu va fi membră a UE „niciodată sau cel puțin nu în următorii 20-30 de ani”. „Să nu credeți că ce a făcut Șevciuk zilele trecute, când a declarat Transnistria parte a Federației Ruse, nu este tot o reacție la Acordul de Asociere (al Moldovei cu UE - n.r.). Deci, Moscova a spus clar stop, pentru că dacă nu se stopează extinderea UE și a NATO, riscăm război în regiune’’, a susținut Traian Băsescu.