Declarațiile PREMIERULUI CIOLOȘ înainte de alegeri. Care este BILANȚUL GUVERNĂRII

Declarațiile PREMIERULUI CIOLOȘ înainte de alegeri. Care este BILANȚUL GUVERNĂRII

Referitor la afirmaţiile premierului maghiar, Viktor Orban, Cioloş a declarat că "unele lucruri mi se par neelegante şi nelalocul lor. Eu pot să înţeleg că domnul Viktor Orban vine să ne ajute să iasă lumea la vot, dar să laşi impresia unui climat de tensiune e cam mult".

În ceea ce priveşte bilaţul guvernării, premierul a afirmat că "a fost un an intens, presiunea a fost continuă, aproape toate partidele au văzut Guvernul ca o ţintă. A fost un an dificil şi dinamic şi pentru că au ieşit la iveală multe probleem care s-au acumulat în timp. A trebuit să ne ocupăm de foarte multe lucruri, chiar dacă nu le aveam în program".  

„A devenit un obicei ca Guvernele să se plângă de ce au găsit înainte. Să vorbim de probleme şi după ce găsim soluţiile. Le-am spus miniştrilor să se concentreze pe soluţii.”

Despre Ministerul Fondurilor Europene: "Nu avem absorbţie dacă nu există proiecte. Patriotul e patriot acasă, dar acolo e mai ascultător. Ceea ce Comisia Europeană a cerut să se facă era să aibă anumite viziuni, strategii. Guvernul, la vremea aceea, a cam înghiţit pe nemestecate ceea ce a venit de la Bruxelles. Nu aveam cum să avem absorbţie dacă nu au fost proiecte.”  

Despre Agricultură: "Dacă am fi vrut să plătim la timp subvenţiile, Guvernul trebuia să facă toate modulele, ar fi trebuit să clarifice în ce direcţii vrea să dea banii. România a putut să-şi aloce banii în agricultură cum a vrut. Contractul cu firma de soft a fost semnat în vara lui 2015. A trebuit să accelerăm lucrurile, să corectăm modulele şi să facem plăţile în acelaşi timp. Domnul Ponta a vorbit mai mult decât a făcut. S-au plătit cu anumite întârzieri, dar nu cu nouă luni. Pentru subvenţiile de anul viitor deja s-au plătit peste 800 de milioane de euro, am demonstrat că s-a rezolvat problema cu softul. Dar în agricultură s-au făcut mult mai multe decât plata subvenţiilor. Avem negociat un fond de creditare care va da credite cu dobândă de până la 70% redusă pentru finanţarea proiectelor."  

Ne puteți urmări și pe Google News

Despre vânzarea terenurilor către străini: "Nu a existat o situaţie structurată, nu avem nici cadastru, nici un registru al tranzacţiilor funciare şi nu a fost gândită o legislaţie coerentă. Nu vrei să cumpere cei din afara ţării, dar facilitează pentru tineri. E vorba şi de atitudinea proprietarului. Se poate rezolva, dar trebuie câţiva ani de zile.”

Despre defrişări: "Am ameliorat acel radar al pădurilor, apoi am venit cu legislaţie mult mai restrictivă faţă de ce înseamnă furtul în păduri. Am început să facem controale, fără să facem mare tam-tam, din iulie. Anul acesta am avut probleme cu lemnele de foc, deoarece, datorită controalelor, s-a tăiat mai puţin.”

Despre infrastructură: „Dacă s-ar fi lucrat pe şantiere în noiembrie, anul trecut, probabil că s-ar fi inaugurat autostrăzi. Au fost blocaje administrative sau lipseau anumite avize. Datorită unor studii de fezabilitate prost făcute, din aceste motive aproape toate şantierele erau blocate.”

Despre Portul Constanţa: "Am avut nişte blocaje şi datorită modului de abordare a managementului. Erau gestionate suprafeţele de teren, erau închiriate celor care exploatează în Portul Constanţa, fără o viziune de dezvoltare pe viitor. Suntem şi acolo în proces de reînnoire a mangementului."