Editura Evenimentul si Capital

Deficit de 0,04% din PIB după primele 11 luni din 2014

Autor: | | 0 Comentarii | 168 Vizualizari

Execuţia bugetară la finalul lunii noiembrie 2014 s-a încheiat cu un deficit de 0,04% din PIB faţă de un sold negativ de 1,53% din PIB aferent aceleiaşi perioade a anului precedent, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanţelor Publice, scrie Agerpres.

Pentru 2014, autorităţile române şi FMI au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât şi pe metodologia ESA a Uniunii Europene.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 195 miliarde lei, reprezentând 28,9% din PIB, au fost cu 6,8% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din contribuţiile de asigurări sociale (+2,615 miliarde lei), accize (+2,684 miliarde lei), impozite şi taxe pe proprietate (+1,773 miliarde lei), impozitul pe profit (+1,267 miliarde lei), impozit pe venit şi salarii (+556 milioane lei), TVA (+294 milioane lei).

Veniturile din taxa pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 39,5% ca urmare a faptului că în anul precedent s-au încasat taxe de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în sumă de două miliarde lei.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 3,8%, taxa pe utilizarea bunurilor cu 2,1% şi venituri nefiscale cu 2,5%.

Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au fost de 8,5 miliarde lei, cu 24,8% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 195,3 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au redus cu 1,1 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Sursa: Agerpres
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro