Denisa Comănescu, director Humanitas Fiction: "Mai ţin cont şi de faptul că publicul cititor este în general feminin"

Denisa Comănescu, director Humanitas Fiction: "Mai ţin cont şi de faptul că publicul cititor este în general feminin"

După ce a intrat prima (Traian T. Coşovei a fost al doilea) la Facultatea de limba şi literatura română, în condiţiile când erau cam 27 de candidaţi pe loc, Denisa Comănescu a devenit brusc şi cea mai frumoasă fată din an. Şi nu după mult timp, odată cu apariţia primului volum, una dintre poetele de referinţă din literatura noastră contemporană.

Din anul 2006, la propunerea lui Gabriel Liiceanu, a apărut colecţia "Raftul Denisei". EVZ: Nu v-a speriat acest proiect? Denisa Comănescu: Singura teamă a fost că numele se va îndepărta de mine. Ce primează când alegi o carte? Eu public serii de autori: T.S. Eliott, Fernando Pessoa, Isabel Alende, Eric Emmanuel Schmitt… În primul rând mă interesează calitatea literară, dar mă gândesc la vandabilitatea cărţii, dar şi la faptul că publicul se formează. Poate a fost important că am început "Raftul Denisei" cu "Memoriile unei gheişe" (Arthur Golden) care, poate şi pentru că a apărut cam în acelaşi timp cu filmul, s-a vândut în 100.000 de exemplare. Am mai avut performanţe cu Herta Muller (30.000 exemplare), Eric Emmanuel Schmitt, anumite cărţi în peste 10.000 exemplare sau Amos Oz, “Poveste despre dragoste şi întuneric" în 10.000 de exemplare...Poate că ar trebui să menţionez faptul că retipărim în fiecare an Maestrul şi Margareta sau Împăratul muştelor. Cu ce cărţi nu aţi avut succes? Cu ce nu m-am aşteptat. De exemplu John Updike, un scriitor american de mare succes. La noi, cititorii nu sunt atraşi de probleme sociale, cum ar fi în cărţile lui John Updike. Românii vor o poveste cu ajutorul căreia să fugă din realitate, să intre în fantezie. Înţeleg că, din moment ce există, "Raftul Denisei" nu are probleme financiare deosebite. Ne descurcăm şi aş dori să precizez că mai ţin cont şi de faptul că publicul cititor este în general feminin şi mă orientez către cărţi scrise de femei. De exemplu, prin anul 2008 am publicat o autoare de mare succes, care a prins şi la noi, Kate Morton "Casa de la Riverton" şi de atunci tot tipărim volumele ei. CARTE DE VIZITĂ DENISA COMĂNESCU Director general

  • Poetă, editoare şi traducătoare, a coordonat mai multe colecţii de literatură străină de succes, în trei edituri contemporane.
  • Din anul 2006 coordonează prima colecţie personalizată din România, "Raftul Denisei", în care au apărut peste 200 de titluri.
  • Este autoarea a cinci volume de poezie, premiate în ţară şi peste hotare. A fost tradusă în Suedia, Spania, Italia... şi selecţii din versurile ei au apărut în antologii din peste cincisprezece ţări

Raftul Denisei Este prima colecţie personalizată din România care demonstrează că accesibilitatea şi valoarea literară pot fi şi chiar sunt compatibile. Pe "Raftul Denisei“ găsiţi operele unor scriitori consacraţi, laureaţi sau nominalizaţi ai unor prestigioase premii literare internaţionale (Nobel, Booker, Pulitzer, Goncourt, Orange, Cervantes etc.), alături de cele ale unor debutanţi de excepţie.

Ne puteți urmări și pe Google News