Deputat: După opt ani, un primar creează în jurul lui grupuri mafiote (...) cu firme de casă, lucrări date pe sprânceană, afaceri ilegale, şpăgi de milioane de euro. Mandatul ediliilor și a președinților de CJ-uri ar putea fi limitat

Deputat: După opt ani, un primar creează în jurul lui grupuri mafiote (...) cu firme de casă, lucrări date pe sprânceană, afaceri ilegale, şpăgi de milioane de euro. Mandatul ediliilor și a președinților de CJ-uri ar putea fi limitat

Deputatul PSD Flavius Măduţa susţine limitarea mandatelor primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene şi că, în general, România area nevoie de o regândire a modului în care îşi desemnează reprezentanţii în diferite foruri şi funcţii politice, plecând de la desfăşurarea ultimelor alegeri.

În opinia deputatului social-democrat arădean, dezbaterea trebuie extinsă la alegerea reprezentanţilor în administraţia locală, în sensul în care numărul de mandate ale unui primar sau ale unui preşedinte de consiliu judeţean ar trebui limitat la două consecutiv, pentru a evita astfel naşterea unor noi baroni locali.

„Susţin limitarea la două mandate consecutive pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene. În plus, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene, dar şi parlamentarii, ar trebui să nu poată deţine funcţii de preşedinte la nivelul organizaţiilor de partid. În acest fel s-ar separa zona politică de cea administrativă, pe de o parte, iar pe de alta nu ar mai exista riscul de a apărea acei baroni locali care transformă judeţele în moşii proprii” a declarat marţi, pentru AGERPRES, Flavius Măduţa.

Potrivit acestuia, după opt ani de zile (durata a două mandate. n.red.), la nivelul primăriilor şi consiliilor judeţene se formează „adevărate grupuri mafiote (...) cu firme de casă, lucrări date pe sprânceană, afaceri ilegale, şpăgi de milioane de euro”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deputatul PSD este de părere că la alegerile parlamentare ar fi de preferat un vot pe colegii, dar uninominal pur, la fel cum este şi în cazul primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene.

'La alegerile parlamentare ar trebui să avem un vot, la fel ca în cazul primarilor, în sensul că acela care ia numărul cel mai mare de voturi câştigă. Este inadmisibil ca un candidat să ia 10.000 de voturi şi să rămână acasă, iar în Parlament să ajungă unul care are doar 1000 de voturi. Ar mai fi şi varianta votului pe listă, dar în niciun caz legea actuală nu poate rămâne în vigoare. În plus, ar trebui ca nici parlamentarii să nu aibă dreptul la mai mult de două mandate consecutive, la fel ca primarii şi preşedinţii de consilii judeţene. Pe de altă parte, sunt pentru eliminarea totală a imunităţii parlamentarilor, urmând să rămână doar cea pentru declaraţiile politice. În rest, cine greşeşte să răspundă în faţa justiţiei ca orice alt cetăţean al României', a adăugat Măduţa.