Deputații au adoptat o lege care le vine în ajutor crescătorilor de animale

Deputații au adoptat o lege care le vine în ajutor crescătorilor de animale

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, astăzi, o lege privind creşterea accesului crescătorilor de animale la suprafeţele de pajişti pentru păşunat, inițiat de senatorul PSD, Lucian Trufin.

Actul normativ va veni în ajutorul fermierilor şi va debloca accesul la păşunat al deţinătorilor mici de animale, astfel că vor avea posibilitatea să acceseze subvenţiile agricole.

„Prin modificările realizate am urmărit eliminarea procedurilor birocratice greoaie şi excesive, astfel încât un număr cât mai mare de fermieri activi să poată beneficia de subvenţii. Am avut în vedere situaţia reală din teritoriu şi am corectat scăparea legislativă privind păşunatul pe timp de vară, luând de pe umerii fermierilor obligativitatea de a înregistra animalele în exploataţia formei asociative, pe perioada păşunatului. Am simplificat procedura, permiţând fermierilor, membri ai formelor asociative ale căror animale păşunează pe suprafeţele de păşune concesionate de la administraţiile publice locale pe perioada verii, să depună cererea unică în vederea obţinerii subvenţiei doar pe baza datelor personale de identificare şi a codurilor exploataţiilor zootehnice din Registrul naţional al exploataţiilor membrilor”, se precizează într-un comunicat de presă semnat de Trufin.

El subliniază că modificarea legii a fost necesară ca urmare a dificultăţilor concrete cu care s-au confruntat fermierii în obţinerea subvenţiilor pe păşuni. Acesta susţine că actualul cadru legal, care impune înregistrarea fermierilor în exploataţia asociaţiei pe perioada păşunatului, nu a făcut decât să îngreuneze procedurile, motiv pentru care foarte mulţi fermieri au pierdut subvenţiile agricole.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Înainte de a redacta modificările şi de a le supune dezbaterii parlamentare, am avut consultări cu sute de fermieri activi şi reprezentanţi ai formelor asociative ale crescătorilor de animale din mai multe judeţe ale ţării. Concluzia generală a fost că s-au pierdut bani europeni, un exemplu elocvent fiind judeţul Botoşani, unde, conform comunicării oficiale cu centrul APIA, diferenţa sumelor neîncasate între anii 2015 şi 2016 depăşeşte 1,2 milioane euro”, a punctat Lucian Trufin.

Actul normativ urmează să fie trimis la promulgare către preşedintele României, Klaus Iohannis.