Deputaţii au adoptat un proiect care interzice instituţionalizarea copiilor cu vârsta de până la trei ani

Deputaţii au adoptat un proiect care interzice instituţionalizarea copiilor cu vârsta de până la trei ani

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri o propunere legislativă prin care se interzice instituţionalizarea copiilor cu vârsta de până la trei ani, scrie Agerpres.

Decizia a fost luată cu 336 voturi 'pentru' şi o abţinere. Camera Deputaţilor este for decizional, proiectul fiind adoptat de Senat pe 3 iunie.

„Modificarea unui singur articol, articolul 64 din legea 272/ 2004, le oferă celor peste 700 de copii instituţionalizaţi cu vârsta între doi şi trei ani şansa de a fi crescuţi într-un mediu familial”, a declarat deputata PSD Gabriela Podaşcă, iniţiatoarea actului normativ, potrivit unui comunicat.

Conform studiilor derulate în centrele de plasament din ţară, copiii care îşi petrec primii trei ani din viaţă în regim rezidenţial ajung să aibă severe deficienţe intelectuale, de ataşament şi de comunicare, arată sursa citată. „Pentru un copil instituţionalizat, problemele nu se opresc la vârsta de trei ani, ci îl pot urmări toată viaţa. De aceea, trecerea la serviciile familiale este realmente o investiţie pe termen lung, o investiţie în dezvoltarea normală a copiilor”, a afirmat deputata PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gabriela Podaşcă a subliniat că dreptul copilului de a creşte în familie constituie o prioritate, motiv pentru care Ministerul Muncii susţine dezinstituţionalizarea tuturor copiilor până în 2020. „Avem atât resursele financiare, cât şi resursele umane pentru a face această schimbare. Cei peste 12.000 de asistenţi maternali sunt capabili să preia aceşti copii din instituţii. În plus, din experienţa anilor trecuţi, costurile pe care le implică asistenţa maternală sunt foarte apropiate sau chiar mai mici decât cele pe care le presupune îngrijirea într-un centru de plasament”, a explicat Podaşcă.

Propunerea legislativă iniţiată de Gabriela Podaşcă prevede majorarea de la doi la trei ani a vârstei până la care copiii pot beneficia de plasament exclusiv în familia extinsă, substitutivă sau la asistentul maternal.