Deputatul Bogdan Diaconu a început lupta cu francul elvețian

Deputatul Bogdan Diaconu a început lupta cu francul elvețian

El a identificat o soluție de ajutorare a oamenilor necăjiți

Deputatul  Bogdan Diaconu, Președintele Partidului România Unită, ne-a declarat: ”Solicit Parlamentului deblocarea proiectului de lege privind moratoriul pentru amânarea executării silite a cetăţenilor persoane fizice din imobile cu destinaţie de locuinţă). Acest proiect, pe care l-am depus în luna februarie 2013, a rămas blocat în Camera Deputaților din luna iunie 2013, deși reprezintă o soluție pentru toți cei care sunt în imposibilitatea de a-și plăti ratele și riscă să fie evacuați din locuințe. În contextul crizei francului elvețian care va aduce în situația dramatică de executare silită un număr foarte mare de cetățeni români, această lege aduce o soluție nediscriminatorie față de toți cei care sunt în imposibilitatea de a-și achita datoriile, indiferent de moneda în care s-a luat creditul sau de natura datoriei.

Proiectul poate fi retrimis în discuția comisiei de buget-finanțe a Camerei Deputaților în vederea eventualelor amendamente prin care textul de lege să fie actualizat pentru a răspunde situației survenite între timp prin criza francului elvețian și astfel să devină o soluție de criză pentru toți cetățenii care se vor vedea în pragul executării silite a locuințelor în perioada următoare.

Proiectul prevede amânarea cu doi ani a executării silite a celor care se află în imposibilitatea de a-și achita ratele, timp în care să-și revină din punct de vedere financiar și să poată relua plata datoriilor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru cei care nu sunt la current reamintim acest proiect de lege, așa cum a fost el depus.

 

 

Capitolul I. Prevederi generale

Art. 1. Imobilele cu destinaţie de locuinţă ale cetăţenilor români persoane fizice supuse executării silite din cauza neachitării ratelor la credite bancare sau la alte tipuri de împrumuturi sau a facturilor la utilităţi beneficiază de un moratoriu de amânare pentru doi doi ani în ceea ce priveşte aplicarea executării silite pentru debitorii care nu mai au în posesie un alt imobil cu destinaţie de locuinţă şi care îndeplinesc cel puţin una din următoarele condiţii:

 (1).Veniturile familiei care urmează să fie evacuate nu depăşesc cuantumul salariului mediu pe economie pe membru de familie

(2). Debitorul este singurul întreţinător al unei familii cu doi sau mai mulţi copii

(3).Debitorul face dovada lipsei unui loc de muncă

(4). Debitorul face dovada unor afecţiuni încadrabile în categoriile gradelor de handicap aşa cum sunt definite de lege.

(5). Debitorul nu are în posesie alte bunuri sau conturi bancare a căror valoare ar putea acoperi datoria.

 

Capitolul II. Prevederi speciale

Art.2. La încheierea perioadei de moratoriu de doi ani, debitorul este obligat să reia achitarea datoriilor pentru care i s-a imputat soluţia executării silite a imobilului în următoarele condiţii:

(1). Pentru datoriile restante nu se percepe altă dobândă decât cea prevăzută în contract, dar se actualizează cu rata inflaţiei.

(2).Achitarea datoriilor se reia din situaţia în care era la momentul aplicării moratoriului.

(3).Dacă în perioada moratoriului debitorul efectuează plăţi în contul datoriei, acestea vor fi scăzute în mod corespunzător din datoria acumulată.

 

Capitolul III. Prevederi de aplicare

Art. 3. Cetăţenii care fac obiectul prezentei legi trebuie să obţină de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pe raza căreia se află un certificat care să ateste îndeplinirea condiţiilor de aplicare a moratoriului de amânare a executării silite a locuinţei personale.

Art. 4. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului are obligaţia ca în termen de cinci zile lucrătoare să facă verificările necesare, instituţionale şi la faţa locului, pentru a emite certificatul pe baza datelor existente despre solicitantul certificatului.

Art. 5. Cetăţenii care au solicitat un certificat pentru aplicarea moratoriului de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi îndeplinesc condiţiile stipulate de lege, vor prezenta acest certificat băncii, firmei de utilităţi, firmei de recuperare a datoriilor sau oricărei persoane juridice care a solicitat evacuarea silită din locuinţa personală sau executorului judecătoresc dacă procedura de executare silită a ajuns în acest stadiu.

 

Capitolul IV.

Dispoziţii tranzitorii şi finale

Art.6. Prezenta lege se aplică persoanelor aflate în risc de evacuare silită începând cu data de 1 martie 2012.

Art. 7. Prezenta lege nu se aplică cetăţenilor persoane fizice care au fost deja evacuate la data intrării în vigoare a prezentei legi.