Deputatul Ovidiu Raețchi vrea vot deschis la solicitările de ridicare a imunității parlamentare

Deputatul Ovidiu Raețchi vrea vot deschis la solicitările de ridicare a imunității parlamentare

Deputatul de Diaspora Ovidiu Alexandru Raețchi a depus astăzi la Biroul Permanent un Proiect de Hotărâre privind instituirea votului deschis în cazul solicitărilor de ridicare a imunității parlamentare. Mai exact, parlamentarii nu vor mai putea să îi apere pe colegii cu probleme cu legea, folosindu-se de votul secret, așa cum s-a întâmplat până acum.

Deputatul Raețchi arată în nota explicativă a Proiectului faptul că “Parlamentul României a fost criticat în nenumărate rânduri, de parteneri externi și de opinia publică, pentru împiedicarea actului de justiție în cazul parlamentarilor supuși urmăririi penale. Argumentele utilizate de parlamentari pentru menținerea unei proceduri netransparente, rigide în vederea menținerii imunității parlamentare vizează, în fapt, două direcții. Argumentul politic: parlamentarii pot fi victime ale unui sistem juridic insuficient reformat, dirijat politic. Argumentul juridic: actul de justiție nu este împiedicat de imunitatea parlamentară, el curgând până la trimiterea în judecată. Imunitatea nu constituie o formă de impunitate din momentul în care există o condamnare definitivă.

Deputatul Ovidiu Raețchi susține însă că cele două argumente nu justifică votul secret în cazul cererilor de ridicare a imunității.

"Dacă un parlamentar crede că unul din colegii săi este victima unui abuz juridic de natură politică este obligația sa esențială să denunțe public un astfel de abuz – iar votul secret nu este o formă de denunț public. În egala măsură, dacă un parlamentar consideră că, în anumite cazuri (în mod evident nu toate), actul de justiție poate avea loc și cu menținerea imunității, el poate asuma această idee public printr-un vot deschis. Cu alte cuvinte, indiferent de context și nuanțe, datoria unui parlamentar este să-și asume transparent opțiunile. Chiar și folosind metoda reducerii la absurd – așadar nu argumente etice sau juridice – înțelegem că nu există niciun conflict logic între argumentele invocate de parlamentari și principiul votului deschis", mai susține deputatul de Diaspora.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Pe de altă parte, metoda votului secret vulnerabilizează imaginea Parlamentului și a clasei politice, generând senzația unor tranzacții politice netransparente și necinstite”, afirmă deputatul Ovidiu Raeţchi.