Der Spiegel: Berlinul știa încă din 2008 de operațiunile americane de spionaj din Germania

Der Spiegel: Berlinul știa încă din 2008 de operațiunile americane de spionaj din Germania

Guvernul de la Berlin a fost informat de contraspionajul german încă din anul 2008 că serviciile secrete americane au încercat să spioneze companii şi politicieni din Germania şi Europa, dezvăluie astăzi cotidianul Bild.

Conform acestei publicaţii, guvernul de la Berlin a primit două rapoarte, primul în anul 2008 şi al doilea în 2010, în care se menţionează că Agenţia de Securitate Naţională (NSA) a SUA a încercat să culeagă informaţii şi să intercepteze telefoane şi adrese de e-mail aparţinând companiilor EADS şi Eurocopter.

Informaţia din Bild apare după ce săptămâna trecută presa germană a scris că NSA a beneficiat de colaborarea serviciului Serviciului Federal de Informaţii german (BND) în culegerea de informaţii despre politicieni germani şi companii europene, mai ales din sectorul apărării.

“Este sigur faptul că executivul a ştiut de-a lungul anilor că NSA încerca, inclusiv cu sprijin din Germania, să spioneze companiile germane”, scrie luni Bild, citând o sursă anonimă din comisia parlamentară constituită de Bundestag după scandalul provocat în anul 2013 de dezvăluirile fostului consultant al NSA Eduard Snowden privind operaţiunile de spionaj electronic desfăşurate în Germania de serviciile americane, acuzate că au interceptat şi telefonul cancelarului Angela Merkel.

Ne puteți urmări și pe Google News

NSA a trimis BND ani la rând lista sa cu obiective de spionaj în Germania, dar guvernul de la Berlin nu a încercat să împiedice acest lucru şi nici măcar să-l investigheze, adaugă parlamentarul citat. “Probabil că au spus: Avem nevoie de informaţiile americanilor, aceasta este situaţia, deci să nu stricăm colaborarea”, oferă el o posibilă explicaţie a atitudinii guvernului german, mai scrie Bild, preluat de agenția spaniolă EFE.

Relatările despre această posibilă colaborare a serviciilor secrete germane cu cele americane au tulburat în ultimele zile scena politică germană, inclusiv pe social-democraţi, parteneri minoritari în coaliţia guvernamentală ce o susţine pe cancelarul Angela Merkel, care le-au calificat drept “scandaloase”.

Dezvăluirile lui Snowden au tensionat iniţial relaţiile dintre Washington şi Berlin. Dar fricţiunile s-au diminuat treptat, deşi Administraţia americană nu a dat curs solicitării guvernului de la Berlin privind încheierea unui acord bilateral care să prevină repetarea unor astfel de situaţii în viitor.