Descoperire epocală în Antiochia ad Cragum. A fost dezgropat capul unei fioroase creaturi mitologice GALERIE FOTO

Descoperire epocală în Antiochia ad Cragum. A fost dezgropat capul unei fioroase creaturi mitologice GALERIE FOTO

O echipă de tineri studenţi la arheologie a făcut o descoperire deosbit de importantă printre ruinele unui fost oraş roman din sudul Turciei: capul fioroasei Medusa. Sculptura creaturii mitologice, înfăţişată adesea cu şerpi în ochi de păr şi ochi bulbucaţi, hipnotizatori, capabili să-l împietrească pe cel pe care-l privea, era folosită la vremea respectivă pentru alungarea spiritelor malefice.

Descoperirea e cu atât mai important cu cât în zona respectivă, primii creştini au distrus majoritatea templelor păgâne, în momentul în care creştinismul a devenit religia oficială a Imperiului roman. Capul, cu ochi uriaşi şi gura deschisă ca într-un ţipăt, a fost dezgropat Antiochia ad Cragum, fost oraş roman fondat în primul secol cu băi publice, piaţă, teatru şi mozaicuri complexe. Fragmentele au fost dezgopate de câţiva studenţi turci la arheologie lângă fundaţia unei clădiri care ar fi putut fi un mic templu.

Ulterior, capul a fost reconstituit integral, cu ajutorul unor tehnici 3D, de experţi ai Universităţii din Nebraska, scrie dailymai.co.uk.

În mitologia greacă, de unde a fost preluată şi de romani, Medusa a fost o fiinţă supranaturală descrisă ca fiind o femeie frumoasă care avea însă şerpi în loc de păr şi puterea de a transforma în stană de piatră pe oricine o privea în ochi. Sculpturile care o reprezintă pe Medusa erau folosite pentru a alunga spiritele rele.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Mai târziu în Antiohia s-au stabilit creştini zeloşi care distrugeau operele de artă la fel cum ISIS distruge în prezent vestigiile antice din teritoriile pe care le controlează", a declarat Michael Hoff, istoric la Universitatea Nebraska-Lincoln, citat de descoperă.ro. "Astfel de obiecte erau distruse şi puse în cuptoare cu var unde erau transformate în mortar".

Antiohia, un oraş roman ce se întindea pe o suprafaţă de peste trei hectare, a fost descoperit de arheologi în secolul XIX şi a fost puţin explorat până în prezent.

"Faptul că este aproape un oraş necunoscut îl face să fie fascinant pentru noi, arheologii", a adăugat Michael Hoff despre acest important centru economic şi cultural în perioada Imperiului Roman, specializat în comerţul cu vin, produse agricole şi sticlă.

"Rezultatul activităţilor economice susţinute a fost un nivel ridicat al culturii" în acest oraş, conform lui Hoff. În 2012 aici a fost descoperit un enorm mozaic ce acoperă 150 de metri pătraţi, decorat cu modele geometrice complicate. Tot aici a fost descoperit capul unei sculpturi reprezentând-o pe Afrodita în 2013.

O mare parte din moştenirea culturală greco-romană din aceste locuri a fost pierdută în secolul IV, după ce creştinismul a devenit religia oficială a Imperiului Roman şi mai multe biserici au fost ridicate în regiune. Hoff a precizat că echipa sa a descoperit numeroase fragmente de statui şi grupuri statuare ce au fost sparte de creştini.

Echipa de arheologi va continua săpăturile şi în cursul anului viitor, când urmează să se concentreze asupra şirului de prăvălii de pe marginea unei străzi, pentru a afla cu exactitate care erau mărfurile comercializate de negustorii acelor vremuri. (sursele: dailymail.co.uk. descopera.ro)