Descoperire epocală: picăturile de ochi care te fac să vezi în întuneric

Descoperire epocală: picăturile de ochi care te fac să vezi în întuneric

Un mic grup independent de cercetători californieni (așa-numiții biohackeri) susține că a descoperit o metodă care să le permită oamenilor să vadă pe timp de noapte chiar și la o distanță mai mare de 50 de metri.

Cercetătorii au folosit un compus numit Chlorin e6 (Ce6), care se găseşte în organismul unor specii de peşti care trăiesc la mare adâncime şi care are proprietăţi de amplificare a luminii, dar este utilizată şi în cercetarea pentru tratamente împotriva cancerului.

După ce au combinat Ce6 cu insulină şi o soluţie salină, echipa de savanţi a obţinut o soluţie care poate creşte acuitatea vizuală în condiţii de lumină foarte slabă.

"Riscul ca substanţele toxice să fie absorbite prin piele fac din această soluţie un lucru ce trebuie manipulat cu multă grijă", au avertizat biohackerii.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul experimentului echipei din California, lichidul a fost picurat în sacii conjuctivali ai ochilor unuia dintre cercetători, Gabriel Licina, iar de acolo soluţia a ajuns la retină.

"Soluţia Ce6 a fost picurată cu o micropipetă în trei doze de 50 de microlitri", potrivit cercetătorilor.

La început, soluţia a facut ca ochii lui Licina să se înnegrească, înainte de a fi absorbită în câteva secunde şi ochii să revină la culoarea naturală.

"Am văzut rapid o ceaţă verzui-neagră, iar apoi s-a dizolvat", a descris Micina ceea ce a vazut când a efectuat experimentul. Totuşi, pentru a "reduce potenţialul de expunere la lumină foarte puternică", Gabriel Licina a primit lentile de contact negre. În decurs de o oră, vederea sa s-a îmbunătătţit în mod simţitor în condiţii de lumină slabă și a fost capabil să identifice obiectele aflate chiar și la o distanță mai mare de 50 de metri.

După testare, echipa a spus că Gabriel Licina a purtat ochelari de soare în timpul somnului, iar vederea a părut să-i revină la normal dimineaţa.