Deși DIPI i-a interzis accesul la informații clasificate. Un ofițer cercetat pentru corupție, pus la comanda „mascaților” din Mureș

Deși DIPI i-a interzis accesul la informații clasificate. Un ofițer cercetat pentru corupție, pus la comanda „mascaților” din Mureș

Desemnat la comanda Serviciului Acțiuni Speciale, comisarul șef Sergiu Ilyeș a fost cercetat de DNA și de Parchetul Mureș, pentru complicitate la evaziune fiscală, dar IPJ Mureș susține că îndeplinește condițiile. Tot în Mureș, IGPR a dispus cercetarea disciplinară a șefului poliției Târgu-Mureș, dar șeful IPJ a clasat dosarul

Pe fondul vidului legislativ creat în urma deciziei Curţii Constituţionale, care a decis, pe 24 martie, că organizarea concursu rilor în Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sunt neconstituționale, în toate inspectoratele de Poliţie din ţară se fac doar împuterniciri şi desemnări la comanda unităţilor sau a serviciilor. Profitând de acest lucru, unii șefi au fost promovați pe criterii îndoielnice, susțin, deopotrivă, polițiști și sindicaliști din sistem.

Șef fără certificat ORNISS

Un astfel de exemplu l-a semnalat sindicatul „Lege și Onoare”- Mureș, care arată că șeful IPJ Mureș, comisar șef Dumitru Bîltag, a decis impunerea unor ofițeri cu legături de familie, precum nași sau fini. Sindicaliștii acuză și faptul că Sergiu Ilyeș a fost „uns” șef al „mascaților”, deși a fost cercetat pentru fapte de corupție și pentru complicitate la o evaziune fiscală de 200.000 de lei, iar DIPI i-a retras accesul la documente clasificate.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș, în perioada 24 martie - 1 aprilie, din cei 13 șefi noi, 11 ofițeri au fost împuterniciți, unul a fost numit și unul a fost desemnat. Cel desemnat este comisarul șef Sergiu Călin Iliyeş, noul șef al „mascaților” de la Serviciului Acțiuni Speciale (SAS), din cadrul IPJ Mureș. Ofițerul are, însă, un trecut dubios.

Acuzat că a luat șpagă un bolid de lux

În anul 2011, pe când era șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor, Sergiu Călin Iliyeş a fost cercetat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Târgu-Mureș pentru fapte de corupție. A fost acuzat că, timp de trei ani, între 2008 și 2011, a protejat trei firme din Mureș: SC Nicodenis Trans SRL, SC Business Consult SRL și SC Gst Automotive Safety SRL. Ofițerul ar fi intervenit în favoarea firmelor în timpul unor controale și ar fi întocmit acte care să le protejeze. În schimb, patronul firmei SC Nicodenis Trans SRL, Nicolae Prața, a cumpărat, în leasing, un autoturism de lux, marca Audi Q7, în valoare de 80.000 de euro, pe care îl folosea polițistul și soția acestuia, Geanina-Mirela Ilyeș, și ea cercetată în acest caz. În evidența contabilă, pe lângă cheltuielile legate de bolidul de lux, Prața înregistra cheltuieli nereale, cu știința șefului Poliției Economice Mureș, mai susțin anchetatorii.

Complice la evaziune fiscală

Pe 31 ianuarie 2012, DNA a declinat cauza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (CA) Târgu-Mureș. Din rezoluția procurorului Ioana Maier aflăm că Sergiu Călin Ilyeș a fost cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală și fals în declarații, după ce a omis să treacă în declarațiile de avere din anul 2009 un apartament și o casă de locuit, din Sighișoara, iar în cea din 2010 mai multe venituri și bunuri obținute. În timpul anchetei, soția polițistului și-a schimbat declarația și a spus că înțelegerea între soții Ilyeș și patronul Prața era să achite contravaloarea mașinii la finalul leasingului. În timp ce erau cercetaţi penal, în iulie 2012, ca printr-o minune, soții Ilyeș au făcut rost de bani și au plătit maşina. Drept urmare, procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, considerând că fapta nu mai există, iar falsul în declarații nu poate fi reținut deoarece, ulterior, polițistul a trecut bunurile și imobilele pe declarația de avere. Toți cei trei cercetați în acest dosar s-au ales doar cu o amendă administrativă: soții Ilyeș - 500 de lei, iar Nicolae Prața - 1.000 de lei.

Decizie definitivă a Înaltei Curți

În decembrie 2013, DIPI a cerut conducerii IPJ Mureș retragerea certificatului ORNISS care permite accesul la informații secrete. Ulterior, susțin sindicaliștii, ofițerul a fost mutat pe o funcție de ofițer III, la Serviciul Rutier. Ilyeș a contestat dispoziția fostului șef al IPJ Mureș, de a-i retrage certificatul ORNIS și s-a judecat cu acesta, cu IGPR, DIPI și cu Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) până anul trecut. În septembrie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, definitiv, acțiunea lui Sergiu Ilyeș. El a câștigat, însă, în ianuarie 2016, la Curtea de Apel Târgu Mureș, un proces împotriva IPJ Mureș, în care a contestat eva luarea performanțelor făcută de șefi în 2013. Acest lucru, însă, nu îi poate permite să acceadă pe o funcție în care are acces la informații clasificate, precum cea de șef al SAS, susțin sindicaliștii.

IPJ Mureș: „Nu se află în incompatibilitate și are acces la informații clasifi cate”

În urma solicitării „Evenimentul zilei”, IPJ Mureș a transmis că Sergiu Ilyeș este ofițer cu funcție de execuție în cadrul SAS și, în conformitate cu fișa postului, în lipsa șefului de serviciu, are obligația de a prelua unele dintre obligațiile acestuia. Totodată, în răspuns se arată că „persoana la care faceți referire”, adică Sergiu Ilyeș, are „autorizația de acces la informații clasificate, necesară îndeplinirii acestor obligații”. „În ceea ce privește cercetarea penală a ofițerului în cauză, în conformitate cu Legea 360/2002, privind Statutul Polițistului, acesta nu se află, în prezent, sub incidența niciunei incompatibilități”, se mai arată în răspunsul IPJ Mureș.

Șeful Poliției Municipale, cercetat disciplinar

În urma unor controale efectuate, în decembrie 2015, de Direcția Control Intern, conducerea IGPR a dispus cercetarea prealabilă a comandantului Poliției Târgu-Mureș, comisar șef Ioan Damaschin. În ciuda acestui fapt, șeful Poliției Mureș, Dumitru Bîltag, a decis că este nevinovat. În răspunsul transmis EVZ, IPJ Mureș precizează că Damaschin a fost cercetat disiciplinar în ultima zi a anului trecut, de Dumitru Bîltag. Printr-o dispoziție din 31 decembrie 2015, șeful IPJ Mureș a dispus clasarea dosarului, conform art. 59 ind.3, lit. a din Statutul Polițistului. Articolul arată că dosarul poate fi clasat dacă fapta nu există sau dacă șeful constată că ofițerul este nevinovat.