Diane Pernet: Designerii români sunt creativi, nu şi perfecţionişti

Diane Pernet: Designerii români sunt creativi, nu şi perfecţionişti

Talentul şi experienţa au făcut din Diane Pernet un lider de opinie în moda internaţională.

Invitată la Cluj Fashion Week, Pernet nu a ezitat să facă un portret al designerului român. Succesul în design vine greu, cu răbdare, iar cei care au un cuvânt din ce în ce mai greu de spus în modă sunt bloggerii, explică Diane Pernet într-un interviu acordat EVZ.

Diane Pernet cunoaşte moda cel mai bine. Creatoare, stilistă, costumieră, fotograf în anii ’80 în New York şi jurnalist, excentrica franţuzoiacă dezvăluie o modă în continuă transformare, prin festivalul de film de modă ale cărui baze le-a pus în 2008 (ASVOFF), în opoziţie cu viziunea statică a publicaţiilor tipărite. Timp de 13 ani în lumea modei de la New York, Diane spune că acea perioadă de început a carierei i-a marcat traiectul ulerior. Totuşi, “din numeroase motive, a pierdut cea mai frumoasă şi mai prolifică parte a trecutului său”. După “epoca” newyorkeză, a urmat o alta de creaţie de costume de film şi cea de jurnalist de specialitate.

Pernet a lucrat ca editor de modă pentru două dintre cele mai prestigioase reviste de gen, “Elle” şi “Vogue”. Acum, franţuzoiaca este iniţiatoarea renumitului festival de film de modă din lume, “A Shaded View of Fashion Film” şi una dintre vocile cele mai avizate în materie.

Ne puteți urmări și pe Google News

EVZ: Sunteţi “proprietara” unuia dintre cele mai puternice bloguri de modă din lume. Cum a fost creat? Diane Pernet: După îndelungi experienţe ca editor fashion, am considerat că e momentul să mă dedic, exclusiv, plăcerii de a scrie. Am început ca blogger cu telefonul mobil. În momentul în care am realizat că blogul nu mai e doar o formă de autoexprimare, am decis să extind proiectul şi să pun bazele unui blog în toată puterea cuvântului. Textele mele reflectă experienţa şi sunt legate de subiectele care mă interesează - artă, arhitectură, modă şi film. În fiecare săptămână primesc, pe e-mail, foarte multe materiale şi propuneri de colaborare. Sunt critică în deciziile pe care le iau şi s-a întâmplat să resping propuneri pe care, în alte situaţii, le-aş fi acceptat.

Care este legătura dintre modă şi film, dincolo de costume? Iubesc moda şi filmul deopotrivă. De aceea îmi e uşor să afirm că merg mână în mână. Imaginarul în modă gravitează în jurul perfecţiunii fotografice, însă, în plină epocă a internetului, filmul a început să deţină monopol. Moda şi filmul au împreună o adevărată poveste de dragoste. Moda hrăneşte şi inspiră idealurile feminine din cinematografie. Pentru filmul perfect, singurul criteriu de urmat este cel al emoţiei.

În modă, cât este afacere şi cât e plăcere? Atunci când nu te bucuri de o foarte mare notorietate, este dificil să delimitezi cele două componete, esenţiale de altfel. Pentru mine, moda este doar plăcere. Alţii, însă, au de luptat cu hăţişurile financiare, iar fashionul nu este tocmai un domeniu care să atragă sponsori. Important rămâne geniul creator şi perfecţiunea designerului. Faima vine în timp.

Chiar şi aici, la Cluj, pot spune că mă aflu la vânătoare de talente, tinere sau mai puţin tinere, pe care să le promovez. Am observat, însă, în timp, că dacă încerc să reunesc designeri aflaţi la început de drum nu primesc aproape niciodată o sponsorizare care să mă ajute să îmi realizez proiectul. Din păcate, sponsorii consideră că numele de creatori care nu răsună nu vor atrage pe nimeni.

Care este experienţa românească a lui Diane Pernet? Dincolo de lungul şi întortocheatul drum de la Bucureşti la Cluj şi de surpriza apei reci de la duş, experienţa mea în România este una deosebit de plăcută. Sunt deja la a doua vizită, după cea din decembrie anul trecut. Îmi amintesc cu plăcere că atunci Loredana (Loredana Groza-n.r.) a cântat exclusiv pentru mine. Cunosc, de asemenea, creatori români ale căror nume le-am reţinut: Bianca Popp sau Silvia Şerban. La Cluj, am venit în căutare de talente pe care să le promovez.

Cum aţi perceput designul de aici? Designerii români sunt foarte creativi, însă, ceea ce nu am văzut până acum este concentrare privind perfecţiunea finisajelor. Deşi frumoase şi pline de inspiraţie, creaţiile sunt prea puţin finisate.

Care este cea mai frumoasă perioadă a vieţii dumneavoastră? Cea de acum, pentru că pot să fac tot ce îmi place. Pot călători peste tot în lume, cunosc oameni, am puterea să ajut tineri designeri să îşi croiască o carieră şi am festivalul de film care, deşi îmi ocupă aproape tot timpul, face parte, alături de blog, dintre cele mai mari realizări ale mele.

Corespondenţă din Cluj-Napoca