Destinul dramatic al “doamnei prăfuite”, simbol al tragediei de la 11 septembrie. O celebră supravieţuitoare nu a scăpat de blestemul turnurilor gemene

Destinul dramatic al “doamnei prăfuite”, simbol al tragediei de la 11 septembrie. O celebră supravieţuitoare nu a scăpat de blestemul turnurilor gemene

Şocanta sa fotografie a făcut înconjurul lumii şi a devenit o imagine simbol a atentatelor de la 11 septembrie 2001. Destinul teribil al acestei femei şi-a urmat însă cursul implacabil iar astăzi prima pagina a ziarelor occidentale anunţă moartea “doamnei prăfuite” la numai 42 de ani care ar fi în strânsă legătură cu ce s-a întâmplat, în urmă cu 14 ani, la World Trade Center.

Acoperită din cap până-n picioare de praful şi cenuşa produse în urma atacului terrorist de la World Trade Center, Marcy Borders a fost imortalizată de un fotograf al agenţiei France Press privind îngrozită spre camera de luat vederi. Şocanta imagine şi mai apoi povestea femeii, pe atunci în vârstă de 28 de ani, au fost intens mediatizate la vremea respectivă.

Marcy muncea abia de o lună la World Trade Center 1, pentru Bank of America, şi se afla la etajul 81 când a lovit primul avion. Un extraordinar moment de inspiraţie i-a salvat viaţa: deşi şeful de secţie i-a spus să-şi păstreze calmul şi rămână în birou, tânăra a refuzat şi luat-o la fugă spre scări. “Mă pierdusem cu firea şi singurul meu gând a fost să ies cât mai repede din clărire. Sute de oameni încercau să iasă. Casa scării era serios afectată. Eram sigură că o să mor. Am văzut oameni care sângerau masiv şi nu îmi explic cum am reuşit să ajung în stradă”, povestea Marcy în 2011 pentru MailOnline.

Abia aici avea să trăiască însă punctul culminant al coşmarului. “S-a auzit o explozie incredibilă ca şi cum picase o bombă. Habar n-aveam că se prăbuşea primul din turnuri. Totul în jur se surpa, erau nori gri imenşi de praf şi exact în momentul în care am vrut să fug, o mână m-a tras înapoi şi m-a condus către o clădire din apropiere în care ne-am adăpostit. Dacă aş fi fugit, nu aş fi scăpat cu viaţă pentru că eram prea aproape de turnul care se prăbuşea. Cred că acolo a fost făcută fotografia”, a mai povestit Marcy.

Ne puteți urmări și pe Google News

Femeia nu îşi aducea aminte nici când a fost fost făcută fotografia, nici să fi văzut vreun fotograf prin apropiere. Imaginea, surprinsă de Stan Honda de la AFP, a devenit în scurt timp una din cele mai cunoscute şi mai percutante fotografii din decada care a urmat tragicelor evenimente, inspirând chiar şi o melodie, The Ballad of Marcy Borders, care a făcut furori pe internet.

Chiar dacă a rămas în viaţă, după 11 septembrie 2001, Marcy Borders nu a mai fost niciodată aceeaşi. O vreme nu a mai ieşit din casă, a început să bea, să se drogheze şi şi-a neglijat complet cei doi copii. “Zece ani nu am mai lucrat o zi. Pierdusem complet controlul şi nu voiam să mai trăiesc. Renunţasem să mă mai îngrijesc şi nu mă spălam cu zilele. La un moment dat, când m-am privit în oglindă, pur şi simplu nu m-am recunoscut. Eram piele şi os”, mai spunea  Marcy Borders în 2011. După ce a pierdut custodia copiilor în favoarea fostului partener, femeia a decis să-şi trateze dependenţele şi să-şi recâştige copiii. Ceea ce s-a şi înâmplat. Era, în sfârşit fericită că se lecuise de droguri şi alcool, ci şi de frica, de groaza cu care trăiese ani la rând după atentatele de la WTC.

Soarta avea însă alte socoteli. În vara lui 2014 a fost diagnosticată cu cancer la stomac.  Evoluţia bolii a fost fulgerătoare şi tratamentele nu au ajutat prea mult. În noiembrie anul trecut, femeia spunea că boala cumplită care o lovise are legătură cu “tonele” de praf inhalate şi înghiţite la 11 septembrie. “Cred cu convingere lucrul acesta, pentru că nu am fost niciodată bolnavă. Nu am tensiune arterială, colesterol sau diabet”, spunea ea pentru NJ.com.

Decesul său a fost făcut public de către membrii familiei care au dorit să evidenţieze credinţa lor în ceea ce priveşte sfârşitul prematur al lui Marcy are legătură cu nenorocirea petrecută în urmă cu 14 ani.