Rebeliunea Wagner și lipsa ordinelor de la Kremlin. Serviciile secrete îl deconspiră pe Putin

Rebeliunea Wagner și lipsa ordinelor de la Kremlin. Serviciile secrete îl deconspiră pe Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a ştiut cu cel puţin două zile înainte că Evgheni Prigojin pregăteşte o rebeliune a armatei de mercenari Wagner.

Putin, avertizat de serviciile secrete

Serviciile secrete ruse l-au avertizat pe președintele rus Vladimir Putin cu cel puțin 2-3 zile înainte ca Evgheni Prigojin ar putea pregăti o revoltă folosind armata sa. Potrivit The Washington Post, acest lucru a fost spus de o sursă din serviciile de informații europene.

În consecință, securitatea facilităților strategice a fost întărită, inclusiv a Kremlinului, unde a crescut numărul de paznici și le-au fost eliberate mai multe arme. În caz contrar, nu s-a luat nicio măsură. Interlocutorul publicației crede că Putin a avut timp suficient pentru a preveni rebeliunea și a aresta organizatorii. Dar când a început răscoala, „s-a instalat paralizia la toate nivelurile, anxietatea și confuzia absolută”. „Mau mult timp nu au știut cum să reacționeze”, spune sursa.

Nu credeau că revolta ar fi putut avea loc fără aprobarea Kremlinului

Când a început rebeliunea Wagner, lipsa ordinelor de la Kremlin a forțat oficialii să ia propriile decizii, a declarat o sursă din serviciile de informații europene. Militarii și oficialii locali de securitate au decis să nu oprească convoiul. Mulți dintre ei nu credeau că revolta ar fi putut avea loc fără aprobarea Kremlinului, în ciuda discursului televizat de urgență a lui Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Revolta a arătat o scindare din ce în ce mai adâncă a securității ruse și a instituției militare asupra Ucrainei. Mulți din eșaloanele superioare ale serviciilor militare și de informații au susținut eforturile lui Prigojin de a îndepărta conducerea de vârf a țării, a spus sursa.

O serie de reprezentanți ai serviciilor speciale erau încă îngroziți de rebeliunea Wagner și de reacția Kremlinului. Potrivit unui diplomat rus, țara era în dezordine. Se poate discuta cu privire la profunzimea sa, dar într-adevăr nu a existat un acord. Membrii elitei ruse au spus că disensiunile asupra războiului din Ucraina vor continua, în ciuda încercărilor Kremlinului de a arăta controlul lui Putin asupra situației și a unei campanii de epurare a criticilor de război și a susținătorilor lui Prigojin.