Boala care provoacă mari dureri de cap. Primele simptome

Boala care provoacă mari dureri de cap. Primele simptome Încearcă aceste leacuri bătrânești pentru a preveni și a te recupera de boli. Sursă foto: Dreamstime.com

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că jumătate din populația adultă lumii se confruntă măcar o dată pe an cu o durere de cap. Chiar dacă mulți nu acordă atenție acestor dureri, ele pot ascunde boli grave.

Stresul de la locul de muncă, problemele de zi cu zi și chiar afecțiunile dentare pot produce mari dureri de cap. Puține persoane știu că aceste dureri pot ascude boli mai grave. Bruxismul este o afecțiune destul de periculoasă care provoacă dureri de cap zilnice. Este vorba de o boală caracterizată prin scrâşnirea, frecarea sau încleştarea dinţilor. Pe lângă faptul că acest obicei poate duce la dureri de cap și de dinți, dantura ta poate să fie tocită.

În plus, pe măsură ce boala avansează poate apărea și retracția gingivală. Multe persoane nu știu că suferă de bruxism, iar unii dintre ei nu vor afla niciodată că se confruntă cu această afecțiune. În urma unui control dentar de rutină, poți afla că ai dinții tociți și smalțul fisurat. Alte simptome care îți arată că suferi de bruxism sunt dureri în zone feței, capului și gâtului.

Mai multe tipuri de bruxism

Există două tipuri de bruxism, cel diurn și cel nocturn. Persoanele care pot să scrâșnească sau să își încleșteze dinții pe timpul zilei, fără să își dea seama, suferă de prima variantă. Bruxismul nocturn este asociat și cu alte tulburări de somn, precum sforăit și apnee. Este important de precizat că ambele tipuri ale bolii trebuie tratate la timp pentru că în caz contrat se poate ajunge la probleme dentare importante și alte complicații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principalele cauze ale bolii:

  • stres, anxietate, frustrări, furie;
  • malocluzie dentară (alinierea incorectă a dinților);
  • odihnă insuficientă;
  • dezvoltarea disproporționată a oaselor maxilare;
  • schimbarea dentiției temporare cu cea permanentă;
  • tulburări de somn.

Care este tratamentul potrivit

Tratementul pentru bruxism este diferit în funcție de cauza care îl provoacă. Medicul dentist va adresa pacientului o serie de întrebări pentru a putea determina sursa problemei. În funcție de gradul de uzură al danturii și de cauza probabilă, medicul va recomanda purtarea unui dispozitiv în timpul somnului care este confecționat speciale pentru a se mula pe dantura fiecărei persoane. Acest dispozitiv va acoperi dinții de sus pentru a-i împiedica să îi macine pe cei de jos.

Este important de precizat că acest dispozitiv este un mijloc de a controla bruxismul, însă nu aduce vindecarea definitivă. Medicul dentist le va recomanda persoanelor care suferă de bruxism să găsească modalități de relaxare. Stresul de zi cu zi constituie o cauză importantă a declanșării acestei afecțiuni. Așadar, este indicat să reduci stresul ascultând muzică, citind o carte, ieşind la plimbare sau făcând o baie relaxantă.

În plus, o altă alternativă sunt ședințele de terapie care te vor ajuta să identifici modalități eficiente de control al situațiilot stresante. O compresă umedă cu apă caldă pe față poate ajuta la relaxarea muşchilor încordaţi din cauza încleştării. Dentistul poate recomanda și șlefuirea „punctelor înalte” ale danturii pentru corectarea muşcăturii. O ocluzie deficitară, atunci când dinţii de sus nu se suprapun bine peste cei de jos, poate să fie corectată şi prin obturaţii, coroane dentare sau tratament ortodontic, potrivit Pronews.gr.