Putin susține că acea „mare” contraofensivă ucraineană „a eșuat”

Putin susține că acea „mare” contraofensivă ucraineană „a eșuat” Sursa foto: arhiva EVZ

Președintele rus Vladimir Putin a declarat duminică că marea contraofensivă Kievului a „eșuat”, în timp ce a început discuțiile de două zile cu omologul său din Belarus și aliatul său cel mai apropiat, Alexander Lukașenko.

Liderii de lungă durată s-au întâlnit pentru prima dată de când Lukașenko a ajutat la încheierea unei revolte a mercenarilor ruși Wagner în Rusia luna trecută, în cea mai mare amenințare la adresa domniei de peste două decenii a lui Putin.

„Nu există nicio contraofensivă”, a declarat Lukașenko, înainte de a fi întrerupt de Putin: „Există una, dar a eșuat”.

Cei doi s-au întâlnit în Sankt Petersburg, orașul natal al lui Putin, la câteva ore după ce armata rusă a lovit portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Putin și-a schimbat planurile

Ca un semn al importanței întâlnirii, Putin a declarat că și-a schimbat planurile pentru ca discuțiile cu Lukașenko să dureze două zile.

Liderul rus a declarat că cei doi vor discuta despre „securitatea în regiune”.

Omul forte din Belarus găzduiește în prezent luptători wagnerieni pe teritoriul său, după ce a intermediat un acord care l-a convins pe liderul acestuia, Evgheni Prigojin, să pună capăt unui marș asupra Moscovei și să se exileze în Belarus.

Lukașenko a declarat că Minskul „controlează” situația cu faimoșii luptători Wagner și îi limitează pe aceștia să rămână în centrul țării care îi privează de libertate.

Prezența lui Wagner în Belarus a agitat Polonia, membră a UE și NATO, care și-a întărit frontiera.

Acuzații către Polonia

Atât Putin, cât și Lukașenko au acuzat Varșovia că are ambiții teritoriale asupra Ucrainei și Belarusului, ceea ce a atras un răspuns rapid din partea ministrului ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

„Încercările lui Putin de a crea o prăpastie între Kiev și Varșovia sunt la fel de zadarnice ca și invazia sa eșuată din Ucraina”, a scris acesta pe Twitter.

„Spre deosebire de Rusia, Polonia și Ucraina au învățat din istorie și vor rămâne întotdeauna unite împotriva imperialismului rusesc și a lipsei de respect pentru dreptul internațional.”

Omul forte din Belarus a lansat, de asemenea, o amenințare voalată.

„Ei cer să meargă în Occident, îmi cer permisiunea... să meargă într-o excursie la Varșovia, la Rzeszow”, i-a spus Lukașenko, referindu-se la luptătorii wagnerieni, lui Putin, care a zâmbit. „Bineînțeles că eu îi țin în centrul Belarusului, așa cum am convenit”.

Cum ține Putin gruparea Wagner sub control

„Controlăm ceea ce se întâmplă (cu Wagner)”, a spus el, adăugând: „Ei sunt într-o dispoziție proastă”.

Lukașenko i-a mulțumit lui Putin pentru că a promis că va apăra Belarusul în cazul în care va fi atacat.

Comentariile au venit la două zile după ce Putin a declarat că vestul Poloniei a fost un cadou de la Stalin.

Lukașenko a acuzat Polonia că încearcă să „smulgă o bucată vestică” din Ucraina.

De asemenea, el a acuzat Polonia că aduce mercenari la graniță, spunând că i-a „adus o hartă cu mutarea forțelor armate ale Poloniei la granițele statului unional”.

Varșovia a declarat că își va consolida frontiera de est după ce luptătorii wagnerieni au ajuns în Belarus.

Duminică, ministrul apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că un nou batalion de geniști va fi format în nord-estul țării, în timp ce se afla într-o vizită în orașul polonez Augustow, situat în nord-estul Poloniei.

El a declarat că soldații polonezi, americani, britanici, români și croați se antrenează „umăr la umăr”.

Săptămâna aceasta, Varșovia l-a convocat pe ambasadorul rus din cauza declarațiilor lui Putin despre Polonia.

După discuțiile lor, Putin și Lukașenko au salutat mulțimile din orașul și baza navală Kronstadt de pe insula Kotlin, într-o rară plimbare.

Ziarul rusesc Kommersant a postat o înregistrare video cu Putin și Lukașenko pozând pentru fotografii cu oamenii, cu gărzile de corp în apropiere.

Întrebat despre regulile de carantină, pe care liderul rus le menține cu strictețe de când cu pandemia, Putin a răspuns: „Oamenii sunt mai importanți decât carantina”.

La câteva zile după ce Wagner și-a încheiat revolta luna trecută, Putin s-a întâlnit cu mulțimi adoratoare în Daghestan, într-o aparentă demonstrație de popularitate, scrie Insider Paper.