Trenul cu care Joe Biden a ajuns la Kiev avea alt scop când a fost fabricat. Cine a mai călătorit în vagoanele de lux

Trenul cu care Joe Biden a ajuns la Kiev avea alt scop când a fost fabricat. Cine a mai călătorit în vagoanele de lux Joe Biden anunță un posibil acord cu Hamas. Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Joe Biden a mers într-o vizită neanunțată la Kiev chiar cu câteva zile înainte de a se împlini un an de la începutul războiului din Ucraina. Președintele SUA a ajuns în oraș cu ajutorul unui tren cu care au mai călătorit și alte personalități importante. Călătoriile cu avionul sunt periculoase în țara invadată de Rusia din cauza atacurilor aeriene.

Joe Biden a mers luni, 20 februarie, într-o vizită surpriză la Kiev prin care președintele SUA a transmis un mesaj clar de sprijin pentru Ucraina. În ciuda riscurilor la adresa siguranței sale, liderul de la Casa Alba a mers pe străzile din capitala Ucrainei, în timp ce sirenele de raid aerian răsunau. Biden a ajuns în Kiev cu un tren operat de Ukrzalizniția, compania feroviară de stat a Ucrainei, care a plecat din Polonia. Călătoria a durat 10 ore și a avut loc pe timpul nopții.

Președintele american a fost însoțit de Jake Sullivan, consilierul său de securitate națională. Cabina în care cei doi au stat era îmbrăcată lambriuri de lemn și era amenajată special pentru liderul de la Casa Albă. În această cabină erau o masă lungă, o canapea, dar și un televizor montat pe perete. Liderii mondiali, care au călătorit în Ucraina de la începutul războiului, au fost nevoiți să se deplaseze cu trenul pentru că autoritățile nu dețin controlul total asupra spațiului aerian. Călătoriile cu avionul sunt un pericol mult prea mare pentru șefii de stat.

Joe Biden a postat pe Facebook o fotografie în care poate fi observat cum a semnat un afiș al companiei feroviare a Ucrainei. Firma îi mulțumea președintelui american pentru tot ajutorul acordat țării încă de la începutul războiului declanșat de Rusia. Vagoanele de lux ale trenului nu au fost construite inițial nu pentru a transporta liderii lumii în diverse zone ale Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Călătorii în Crimeea cu trenuri de lux

Președinții americani erau păziți, de cele mai multe ori, de trupele americane în timpul vizitelor în zonele de conflict. Predecesorii lui Biden mergeau alături de militari din SUA în Afganistan sau Irak, dar actualul lider de la Casa Albă nu a vrut acest lucru. Vagoanele de lux din trenul cu care a mers Biden au fost fabricate, inițial, pentru ca turiștii să meargă în Crimeea. Vagoanele au fost reamenajate imediat după ce Rusia a anexat peninsula, în 2014.

Cabinele din aceste vagoane au dormitoare confortabile, băi private și zone de luat masa. Biden nu este prima persoană importantă care a călătorit cu acest tren. Pe această listă se mai află și fostul premier britanic Boris Johnson, vicepreședinta americană Nancy Pelosi, președintele francez Emmanuel Macron, prim-ministrul canadian Justin Trudeau și trimisul special al Agenției ONU pentru Refugiați, actrița Angelina Jolie. De asemenea, și președinta Comisiei Europene, w, a ajuns în Ucraina cu același tren, în luna aprilie a anului trecut, potrivit Insider.