Dezvăluire: Motivul pentru care vaccinul AstraZeneca este atacat de europeni! Politica, invidia și lăcomia...

Dezvăluire: Motivul pentru care vaccinul AstraZeneca este atacat de europeni! Politica, invidia și lăcomia...

Vaccinul AstraZeneca este atacat de liderii europeni dintr-un motiv ciudat.

Pe fondul oceanului de profitabilitate corporativă din timpul pandemiei Covid asupra PPE, ventilatoare, aprovizionare cu oxigen și scheme de testare și urmărire, AstraZeneca s-a remarcat cu un produs inovator și ieftin, scrie un cunoscut editorialist britanic.

Împreună cu oamenii de știință de la Institutul Jenner de la Universitatea din Oxford, firma anglo-suedeză și personalul său se numără printre adevărații eroi în lupta pentru controlul - și în cele din urmă stăpânirea - unei boli devastatoare care a luat atâtea vieți în întreaga lume. Și totuși, dincolo de Marea Britanie, a primit puține aplauze pentru dezvoltarea rapidă a unui vaccin ieftin, ușor de depozitat și transportat de „calul de lucru” de care vor depinde milioane, în special în lumea în curs de dezvoltare.

În schimb, AstraZeneca a fost la ținta unei campanii susținute și sistematice pentru a submina încrederea publicului în vaccinul produs de ea. Politica, invidia și lăcomia sunt un amestec toxic, dar puternic, atunci când sunt implementate de cei care au o agendă de aservire și o platformă globală pe care să o promoveze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacurile lui Macron și Merkel

În ultimele luni, președintele francez Macron Franța și cancelarul german Angela Merkel, politicieni frustrați de dezastrul produs de eșecurile Uniunii Europene în ceea ce privește achiziționarea și lansarea vaccinurilor, arareori au ratat ocazia de a-și exprima neîncrederea și disprețul față vaccinul Oxford-AstraZeneca.

Când au apărut întrebări cu privire la o posibilă legătură între vaccin și cheagurile de sânge, au profitat de aceasta ocazie ca să spună că  îndoielilor lor erau întemeiate.

Chiar și atunci când Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Europeană a Medicamentului au decretat că riscurile Covid-19 depășesc cu mult orice risc prezentat de vaccin, "bârfele" au continuat.

Un atac eficient

A fost eficient. În această lună au fost raportate sute de mii de doze care rămân neutilizate în Europa din cauza neîncrederii generată de unii eurocrați cinici.

Acum, într-o acțiune care nu este decât venală, Bruxelles a lansat acțiuni în justiție împotriva AstraZeneca pentru presupusul său eșec de a furniza cantități suficiente din vaccinul în care statele membre cheie au decis că nu au încredere! Da, AstraZeneca a rămas în urmă în promisiunea sa contractuală de a livra 300 de milioane de doze de vaccin până în iunie și recunoaște că, în vremurile incerte când a semnat acordul cu președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a fost excesiv de optimist.

Dar este total inacceptabil pentru ca UE și liderii săi să continue să trateze AstraZeneca în așa fel încât să pericliteze și mai mult lansarea  vaccinurilor.

De unde vine neîncrederea?

Deci, de ce Macron, Merkel și alții nu pot acorda credit acolo unde altora le este datorat creditul? Să nu uităm că cealaltă mare companie farmaceutică din Marea Britanie, GlaxoSmithKline, cu o vastă experiență în vaccinări, s-a îndepărtat de proiectul de dezvoltare a vaccinului Oxford, preferând să se bazeze pe propria sa expertiză - cu foarte puțin succes până acum.

Șeful executivului francez al AstraZeneca, Pascal Soriot, a fost cel care a acceptat  provocarea de la bun început. AstraZeneca avea puțină sau deloc experiență în vaccinare și o capacitate de producție mică.

În zilele întunecate ale primului val, Pascal Soriot și echipa sa au muncit enorm pentru a aduce vaccinul Oxford în faza studiilor clinice și apoi au promis că vor pune la dispoziție primele trei miliarde de doze la prețul de cost.

Aceasta a fost o primă mișcare spectaculoasă în industria medicamentelor, care de zeci de ani a fost atacată pentru că profită de sistem punând prețuri exorbitante pentru medicamentele inovative. În plus, în paralel cu dezvoltarea vaccinului într-un timp record - mai puțin de un an, față de un deceniu sau mai mult pentru vaccinări istorice - au fost declanșate studii pe scară largă nu doar în Marea Britanie, ci în Brazilia și Africa de Sud.

Goana după fabrici

În plus, firma a căutat în toată lumea după facilități de producție, semnând contracte cu Serum Institute din India și furnizorii de vaccinuri din SUA, înființând noi laboratoare în Marea Britanie și Europa.

A fost o sarcină herculeană și una întreprinsă nu doar pentru acționari, ca în trecut, ci pentru omenire.

AstraZeneca și oamenii de știință de la Oxford care au condus cercetarea vaccinului, prof. Sarah Gilbert și prof. Adrian Hill s-au asigurat că Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale (MHRA) a fost implicată în fiecare etapă, astfel încât dacă și când a fost gata, aprobările puteau fi urmărite rapid și medicamentul furnizat NHS, țărilor UE și în alte părți.

Întârzieri

Cu toate acestea, a fost evident aproape de la bun început că disprețul Europei față de injecția Oxford / AstraZeneca și apoi întârzierile de reglementare îndelungate din SUA au fost generate la nivel politic.

Macron l-a respins ca fiind „cvasi-ineficient” la persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Autoritățile din Germania au fost de acord în prima fază cu administrarea vaccinului AstraZeneca. S-au schimbat când s-a afirmat că ar putea cauza probleme în rândul populațiilor mai tinere.

Nu există nicio îndoială că suspendarea distribuției vaccinului Oxford / AstraZeneca în timp ce oamenii de știință au investigat cazuri de cheaguri de sânge rare au afectat încrederea în Marea Britanie și nu numai. Cu toate acestea, datele preliminare de reglementare prezentate Daily Mail arată că decesele din întreaga lume ale celor care au primit vaccinul rival Pfizer / BioNTech sunt de peste două ori mai mari decât cea a AZ și cu o treime mai mare în rândul beneficiarilor vaccinului american Moderna.

Ceea ce ne aduce la esența acestui război al vaccinului PR. La baza atacurilor asupra AstraZeneca se află economia.

OMS a prezentat vaccinul Oxford / AstraZeneca cu un cost mediu de 4,20 euro drept „vaccinul pentru omenire”. Nu s-a văzut la fel în SUA sau UE, unde vaccinurile Pfizer și Moderna aveau un preț cuprins între 17 și 33 de euro pe doză, oferind profituri uriașe producătorilor.

Ruşinos

A fost rușinos să auzim politicieni europeni de frunte, cum ar fi europarlamentarul belgian Philippe Lamberts, făcând spume la gură, supărat, descriind compania drept „necinstită” în ceea ce privește livrările de vaccinuri.

În același timp, inspectorii italieni susțin acuzații politice că AstraZeneca a depozitat în secret 29 de milioane de doze. Daunele cauzate de aceste critici au fost considerabile.

Problemele s-au amplificat după retragerea lui Pascal Soriot, căruia i s-a acordat un pachet de plată de 15,4 milioane de lire sterline pentru 2020, parțial pentru munca sa asupra unui vaccin Covid. La sfârșitul anului trecut, după nouă luni în care a stat la Londra, s-a retras în casa familiei din Sydney.

Retrospectiv, poate că nu ar fi fost cea mai înțeleaptă decizie, iar firma de medicamente ar fi putut folosi abilitățile sale persuasive considerabile pentru a combatere criticile. El este așteptat să revină la Londra luna viitoare.

Bătălia continuă...