EXCLUSIV. Ipocrizia lui Victor Ponta are un preţ piperat: 120.000 de euro. PLUS de la cine a primit cadoul liderul PSD

EXCLUSIV. Ipocrizia lui Victor Ponta are un preţ piperat: 120.000 de euro. PLUS de la cine a primit cadoul liderul PSD

"Regele Asfaltului" i-a plătit integral maşina de curse cu care liderul PSD a concurat în Campionatul Naţional de Raliuri. Paravanul era un contract de publicitate care n-a fost efectuat niciodată.

Victor Ponta, preşedintele PSD, vrea şi cu slănina în pod şi cu sufletul în Rai. E lider al Opoziţiei, critică sistemul clientelar din jurul Puterii, dar surpriză: şi lui îi plac cadourile de la marii milionari ai României care dau târcoale statului şi bugetului public.

"Evenimentul zilei" a descoperit un lucru de neacceptat la un politician neprihănit, lider al Opoziţiei, cum este Victor Ponta: Dorinel Umbrărescu, unul dintre "Regii Asfaltului", a vărsat un mizilic de 502.000 de lei în beneficiul şefului PSD, pentru ca acesta să poată concura în Raliul României şi în sezonul 2009.

Ca orice om, are şi Ponta un hobby, să fie copilot de curse, dar acest mic capriciu implică nişte costuri exorbitante, inaccesibile unui cetăţean de rând, oricât de pasionat ar fi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fără Umbrărescu, Victor Ponta nu şi-ar fi putut demonstra talentele de copilot, "Regele Asfaltului" cumpărând efectiv maşina de concurs - un Renault Clio RS3, special preparat pentru competiţii. O asemenea maşină costă enorm, echipajele având nevoie de sponsori extrem de generoşi. Iar Victor Ponta şi pilotul Edwin Keleti l-au găsit în persoana "Regelui Asfaltului" Dorinel Umbrărescu. Un barter picat la ţanc

Afacerea Ponta-Keleti-Umbrărescu a fost descoperită de Garda Financiară din Bacău. Asfaltatorul din Podu Turcului a acordat în 2009 o sponsorizare firmei Automedia SRL din Cluj Napoca. Afacerea a fost perfectată între două firme ale lui Dorinel Umbrărescu - A&R SRL şi Tehnostrade SRL - respectiv Automedia SRL, reprezentată de către Edwin Keleti, coechipierul lui Victor Ponta.

Prin contract, Umbrărescu a facturat contravaloarea maşinii de raliu, iar Keleti se obliga să ofere servicii de publicitate, fiind un barter obişnuit.

Compensare întortocheată

În mai 2009, maşina a fost cumpărată de A&R SRL de la Mach 1 Sportech SRL Bucureşti, pentru suma de 410.898 lei, în data de 29 mai 2009. Ciudat, contractul de publicitate cu firma lui Keleti a fost semnat abia după cinci luni. Garda Financiară a descoperit că A&R a dedus taxa pe valoare adăugată în sumă de 78.070 lei. Pe 14 septembrie 2009, A&R SRL vindea maşina de raliu către Automedia la preţul de 410.898 lei, plus TVA. Keleti se obliga să achite contravaloarea maşinii în trei rate. A şi făcut-o, în septembrie 2009, septembrie 2010 şi februarie 2011.

De fapt, procedura era următoarea: între Umbrărescu şi firma pilotului clujean existau două contracte în oglindă - unul de vânzare-cumpărare a maşinii şi unul de publicitate. În aceeaşi zi în care "Regele Asfaltului" emitea factura cu rata maşinii, Edwin Keleti emitea o altă factură cu valoarea serviciilor de publicitate. Facturile avea exact aceeaşi sumă trecută, compensându-se. În total, s-au plimbat chitanţe în valoare de 502.866 lei. Serviciile de publicitate n-au existat niciodată

Dar un mare semn de întrebare îl reprezintă chiar serviciile de publicitate oferite de Automedia din Cluj, firma lui Edwin Keleti. Poate unii nu se miră deloc, dar firma clujeană n-a făcut niciodată publicitate companiilor lui Dorinel Umbrărescu, fapt sesizat de Garda Financiară Bacău. Pe maşina de curse cumpărată de "Regele Asfaltului" şi folosită în competiţii de cuplul Ponta-Keleti nu este inscripţionat numele niciunei firme aparţinând lui Umbrărescu. În 2009 nici nu se mai puteau realiza servicii de publicitate deoarece mai erau de disputat doar două curse din Campionatul Naţional. Comisarii Gărzii Financiare au cerut conducerii A&R SRL să justifice efectuarea acestor servicii, iar administratorul firmei, Cornel Bunghiuz a recunoscut, sub semnătură, că acestea au lipsit cu desăvârşire.

În concluzie, maşina de 100.000 de euro (fără TVA) a rămas un cadou din partea lui Dorinel Umbrărescu pentru talentatul echipaj de raliuri Victor Ponta-Edwin Keleti.

Lui Victor Ponta i-a cam tremurat vocea

Întrebat, prin telefon, cum explică sponsorizarea primită de la "Regele Asfaltului", Edwin Keleti a expediat repede convorbirea: "Vă mulţumesc pentru interes. Momentan nu am nimic de declarat. O zi bună".

Victor Ponta a rămas blocat când EVZ l-a întrebat de contractul cu Umbrărescu. Preţ de câteva secunde a dat din colţ în colţ căutând un răspuns, părând surprins complet de această dezvăluire. Apoi a pus totul în cârca partenerului său, Edwin Keleti, ca şi cum el personal n-ar avea nicio legătură cu Umbrărescu: "Sunt întrebări lipsite de inteligenţă. Copiloţii pot participa cu orice pilot deci nu este partenerul meu. Arestaţi-l voi, de la Evenimentul zilei, pe Keleti dacă a făcut ceva ilegal".

În final, a devenit ofensiv, trecând, uşor patetic, la ameninţări: "Aveţi grijă ce scrieţi, voi cei de la Evenimentul zilei, pentru că sunt deja în proces cu ziarul şi o să mă bucur să-mi fac campania electorală din banii ziarului".

ŞI CU BANII LUAŢI, ŞI CU GARDA PE CAP

Una din firmele lui Umbrărescu a făcut şi-o mică evaziune

Relaţia contractuală dintre Automedia Cluj şi firmele lui Dorinel Umbrărescu face şi obiectul unei posibile evaziuni fiscale. Direcţia Generală de Informaţii Financiare din cadrul Ministerului de Finanţe a menţionat: "În relaţiile cu A&R SRL, societatea Automedia SRL are calitatea atât de client cât şi de furnizor iar valoarea achiziţiilor cât şi a livrărilor este egală, ceea ce ar putea reprezenta aranjamente de tip barter, ce ar putea ridica cazuri de evaziune fiscală, (...) atunci când există o înţelegere între tranzacţionari la schimbul de mărfuri, din punct devedere al stocurilor şi a TVA. Umbrărescu a lucrat în această sponsorizare cu două firme: A&R SRL şi Tehnostrade SRL. Având contabili diferiţi, cele două societăţi au interpretat diferit Codul Fiscal. Cei de la A&R au considerat TVA-ul rezultat în urma operaţiunilor ca fiind deductibil (78.080 de lei), făcând solicitare pentru returnare, în timp ce contabilii Tehnostrade au considerat TVA-ul ca fiind neexigibil şi n-au solicitat returnarea. Comisarii Gărzii Financiare au ajuns la concluzia că A&R s-au înşelat şi că "prin aceste operaţiuni au fost diminuate în mod nelegal obligaţiile faţă de bugetul de stat".

Deci Dorinel Umbrărescu i-a făcut şi un cadou lui Victor Ponta şi a rămas să mai achite şi un TVA de aproape 80.000 de lei. ÎŞI SPULBERĂ CONCURENŢA

Ponta şi Keleti, copiii teribili ai raliului românesc

FOTO: AGERPRES

Victor Ponta a debutat în campionatul de raliu în anul 2007, cu ocazia cursei de viteză în coastă de la Rânca, judeţul Gorj. La finalul acelui an a primit premiul pentru debut din partea Rally Racing Magasien.

În 2008, Ponta a devenit campion naţional în Cupa Logan, alături de Edwin Keleti. Acesta este de fapt anul în care cei doi au început să formeze o echipă, Keleti - pilot şi Ponta - copilot.

În 2010, cuplul a câştigat din nou campionatul naţional de raliuri. Una dintre cele mai teribile întâmplări în cariera de copilot a lui Victor Ponta s-a petrecut la Raliului Iaşiului, în 2010, când maşina în care se afla liderul PSD s-a răsturnat de mai multe ori.

<iframe width="620" height="450"src="http://www.youtube.com/embed/NUmV0psGsLg" frameborder="0"allowfullscreen></iframe> CINE NU-L CUNOAŞTE PE REGELE ASFALTULUI?

Umbrărescu, bunul samaritean al tuturor politicienilor

Cine nu a auzit de regii asfaltului? Dorinel Umbrărescu este regele neîncoronat al afacerilor cu statul în domeniul infrastructurii rutiere. De la asfaltări de drumuri şi până la construcţia de autostrăzi, Umbrărescu se poate lăuda că execută toate tipurile de lucrări.

În acest an, firmele lui Umbrărescu, Tehnostrade şi Spedition UMB au câştigat licitaţia pentru repararea unor drumuri judeţene şi locale din judeţele Suceava şi Botoşani. Preţul 551 milioane lei.

În 2011, firmele lui Umbrărescu a câştigat lucrări în zona Sighetul Marmaţiei - 136 milioane lei, modernizarea DN 24 - 225 milioane de lei. Citiţi şi:

  • Pilotul copilotului Ponta, luat la puricat de inspectorii ANAF
  • Ponta: Blejnar a trimis Fiscul la firmele care sponsorizează clubul meu de raliu
  • Raliurile îi duc pe Ponta şi pe Şova la DNA