PROFESORUL DE NUTRITIE: Se pot inlocui cruditatile cu sucuri?

PROFESORUL DE NUTRITIE: Se pot inlocui cruditatile cu sucuri?

Va raspunde Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Daniela, 30 de ani: Ce alimente sa-i dau unui copil de patru ani caruia nu-i plac cruditatile (nu vrea rosii, ridichi, ceapa)? Vrea in schimb suc de portocala, dar nu portocala ca fruct. Pot sa-i dau in continuare sucuri?Se pot inlocui fructele sau legumele cu suc facut in casa, insa ar trebui sa incepeti sa-i creati obisnuinta de a consuma cruditati. E bine sa manance fructul ca atare, pentru ca acesta face masajul gingiilor, curata dintii si este important in procesul de masticatie.

Fara a forta copilul, incepeti sa-i puneti bucati de fructe si legume in sucuri. Incepeti cu fructe facute bucati marunte, pana la bucati din ce in ce mai mari. Nu aveti cu ce altceva sa inlocuiti cruditatile. Ar insemna sa ii dati dulceturi sau compoturi, care sunt preparate prin proces termic (care distruge vitaminele si enzimele). Mai mult, acestea mai au si adaos de zahar.

Claudia Coman, Bacau: Care sunt cele mai bune cereale pe care le putem consuma? Sunt pe piata tot felul de cereale, cu musli, cu fructe diverse sau cele fitness, unele indicate in special pentru adulti. Cele mai bune cereale sunt cerealele integrale care nu sunt acoperite cu tot felul de „cuverturi” - zahar, ciocolata, miere. Acest tip de cereale se pot da la toate varstele, dar diferentiat. Copiilor le dam mai putin. De asemenea, batranilor le dam cu precautie. La adolescenti si adulti consumul nu este limitat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cerealele se contraindica persoanelor cu probleme digestive, celor care au intoleranta la gluten si celor care au diabet, fiindca cerealele contin o forma de zahar. Copiilor li se pot da cereale de la un an sau doi, dar gradat, pentru ca exista riscul ca micutii sa aiba intoleranta la gluten (n.r. - manifestata prin scaune diareice, scaderi in greutate etc). De aceea, copiilor ar trebui sa le testam inainte toleranta.