Ipoteza-şoc a lui Isărescu: Cartoful ajută inflaţia să atingă ţinta

Ipoteza-şoc a lui Isărescu: Cartoful ajută inflaţia să atingă ţinta

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a venit astăzi cu o ipoteză-şoc, în condiţiile în care analiştii susţin că banca centrală a ratat deja ţinta de inflaţie în acest an. "Nu exclud ca, la inceputul lui octombrie să avem o inflaţie de sub 4%, dacă preţurile la legume, cartofi, se reduc de la nivelurile exagerate de acum", a spus Mugur Isărescu, sugerând că, în una din ipotezele pe care le ia în calcul, inflaţia anuală ar putea coborî la 3,8% la începutul lui octombrie.

Acesta a spus că o inflaţie lunară similară cu cea din luna iunie, de -0,3%, nu este exclusă, in iulie, august si septembrie, în condiţiile în care vor exista corecţii la preţurile volatile, adică la legume şi fructe. "Unii vor spune că banca centrală a fost ajutată de cartof. Vom accepta şi acest lucru", a comentat guvernatorul BNR.

"Varianta cealaltă este o creştere în lunile de vară cu 0,2%, ca în mai şi aprilie", a mai spus Isărescu, astăzi, la a noua ediţie a evenimentului "Mugur Isărescu şi invitaţii săi".

Potrivit guvernatorului, cel mai probabil, inflaţia din lunile de toamnă nu se va situa nici la 3,8, nici la 5%, ci la "4 şi ceva".

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru acest an, BNR are stabilită o ţintă de inflaţie de 3% +/- 1 punct procentual. Cel mai ridicat nivel al inflaţiei anuale a fost atins în luna mai, când a fost de 8,41%, după care a coborât, în luna iunie, la 7,93%.