Liviu Florian, milionar din top 300, arestat pentru trafic de influenţă

Liviu Florian, milionar din top 300, arestat pentru trafic de influenţă

Tribunalul Satu Mare a dispus în această seară arestarea omului de afaceri clujean Liviu Florian şi a celorlalţi doi complici ai acestuia, pentru o perioadă de 29 de zile. Florian, care figurează în top 300 Capital cu o avere estimată la 18-20 de milioane de euro, fusese reţinut aseară de către procurorii DNA Oradea, fiind acuzat de trafic de influenţă.

Liviu Florian, patron al unor afaceri din domeniu agricol şi a unui lanţ renumit de magazine din Cluj Napoca, este acuzat că i-ar fi promis unui vameş din Punctul Vamal Halmeu, judeţul Satu Mare, că îl va ajuta să ajungă şef al acestei unităţi contra sumei de 300.000 de euro. Procurorii DNA susţin că Florian i-ar fi promis lucrătorului vamal că, prin intermediul relaţiilor pe care le are, va interveni pe lângă şeful Adminitraţiei Naţionale a Vămilor şi a unui director adjunct din Ministerul de Finanţe pentru a obţine numirea acestuia ca şi director interimar al Punctului Vamal Halmeu.

Anchetatorii mai spun că Florian a primit 130.000 de euro, bani adunaţi de la cămătarii din zona judeţului Satu Mare, dar şi de la traficanţii de ţigări de contrabandă. În acest dosar au mai fost reţinut alţi doi bărbaţi: Ioan Niţu, care s-a ocupat efectiv de adunarea banilor, şi Ioan Savu care a mediat legătura dintre vameş şi omul de afaceri clujean.

Afacerile lui Florian în judeţul Cluj au falimentat în ultimii ani datorită prostului management. Ferma de porci de la Bonţida a intrat în faliment după ce patronul nu a mai avut bani să cumpere furaje. Mai mult, în ultimii ani, pe locul vechii ferme de la Bonţida, Liviu Florian a declarat public că vrea să construiască un China Town care să cuprindă un mare complex de magazine dar şi un cartier de locuinţe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mită, din bani luaţi de la cămătari

Lucrătorul vamal care a dat mită aproape jumătate de million de euro pentru a ajunge şef al Punctului Vamal de Trecere a Frontierei de la Halmeu, judeţul Satu Mare, se numeşte Nicoleta Dobrescu.

În 2009, Nicoleta Dobrescu a plătit 130.000 de euro, în mai multe tranşe, pentru a putea fi numită ca şi director interinar al Punctului de Trecere a Frontierei de la Halmeu, judeţul Satu Mare. Procurorii DNA susţin că banii au fost adunaţi de la cămătarii din zona Satu Mare dar şi de la persoanele care se ocupă cu traficul ilegal de ţigări din Ucraina. Ordinul de numire ca şi director interimar a fost semnat chiar de şeful ANAF, Sorin Blejnar în data de 22 septembrie 2009.

La scurt timp, Oficiul de Luptă Antifraudă din cadrul Uniunii Europene a demarat o anchetă de proporţii la Vama Halmeu pentru a investiga modul în care 89 de TIR-uri cu usturoi care nu au fost înregistrate în registrul de export, unic la Nivelul Ministerului de Finanţe. Usturoiul era importat din China, şi după ce a tranzitat mai multe ţări din Uniunea Europeană a ajuns în Ucraina, fără plata taxele vamale aferente care se ridicau la 35.645 euro pentru fiecare TIR în parte. Ca şi o coincidenţă pentru fiecare din cele 89 de camioane în parte, actele vamale au fost semnate de către Nicoleta Dobrescu.

În urma controlului, OLAF a depus o plângere penală împotriva lucrătorului vamal pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi complicitate la contrabandă. După demararea procedurii penale împotriva şefului interinar Nicoleta Dobrescu, ordinul de delegare în funcţia de şef al Punctului Vamal Halmeu a fost revocat. Pentru a reuşi din nou să ajungă şef, Dobrescu a apelat din nou la serviciile lui Liviu Florian care a ajutat-o şi în anul 2009. De data aceasta, suma pusă în joc a fost mult mai mare şi a ajuns la 300.000 de euro. Din totalul de 300.000 de euro, au fost platite doar câteva tranşe deoarece pe fir au intrat procurorii DNA care i-au reţinut pe cei implicaţi.

Numele şefului Vămilor, vehiculat în scandalul de corupţie

Potrivit unor surse judiciare din cadrul DNA, în prezent se derulează acte premergătoare şi împotriva unor funcţionari din cadrul Ministerului de Finanţe a căror nume apar pomenite de Liviu Florian, patron Agroflip Bonţida, pentru a se vedea rolul pe care aceştia l-au jucat în întreaga afacere. « Nu se poate spune încă ceva sigur. Trebuie probatoriu serios pentru ca să reziste în faţa unui judecător. Traficanţii de influenţă în general spun verzi şi uscate despre x şi pe y dar toate astea trebuie probate », a spus un anchetator DNA.

Între aceste nume este şi cel al şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean. Acesta a deeclarat pentru EvZ că în anul 2009, Nicoleta Dobrescu a fost numită director interinar la Halmeu din cauza unor suspiciuni legate de corupţia a trei sferturi dintre angajaţii punctului vamal. “Au existat nişte informaţii legate de implicarea lucrătorilor vamali de la Halmeu în traficul de ţigări şi aşa că am luat decizia să îi mutăm pe trei sferturi dintre aceştia la alte puncte vamale pentru o durată de şase luni. Informaţiile nu s-au verificat în totalitate aşa că majoritatea au revenit. Atunci doamna Dobrescu a ajuns şef interimar şi doar pentru şase luni. După ce a expirat această perioadă, delegarea a expirat. Nu cunosc pe niciunul dintre cei implicaţi iar povestea cu banii sunt doar poveşti", a explicat directorul ANV, care a precizat că nu îl cunoaşte pe omul de afaceri Liviu Florian.

Radu Traian Mărginean s-a referit şi la "dosarul usturoiul" care se află pe masa procurorilor. "Este ochestiune veche. Cei de la UE s-au sesizat şi au făcut un control. Dosarul se află la Parchet de unde nu am primit pănă în prezent niciun fel de comunicare legată de vinoăvţia acesteia. De aceea nu am putut lua măsuri pentru că ne-ar fi dat în judecată", a mai spus directorul Mărginean.