Fondul Monetar Internațional creează o platformă de monede digitale emise de băncile centrale. Costurile pentru transferuri reduse

Fondul Monetar Internațional creează o platformă de monede digitale emise de băncile centrale. Costurile pentru transferuri reduse Sursă: Dušan Zidar | Dreamstime.com

Fondul Monetar Internațional a anunțat că lucrează la un proiect global de monede digitale, potrivit Reuteres. Mai exact este vorba despre o platformă pentru monedele digitale ale băncilor centrale (CDBC).

În acest fel se vor permite tranzacțiile între țări, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva. „CBDC-urile nu ar trebui să fie propuneri naționale fragmentate... Pentru a avea tranzacții mai eficiente și mai echitabile avem nevoie de sisteme care conectează țările. Mai exact avem nevoie de interoperabilitate”, a declarat Georgieva la o conferință la care au participat băncile centrale africane la Rabat, Maroc. „Din acest motiv, la FMI, lucrăm la conceptul unei platforme globale CBDC”, a spus ea, citată de Reuters.

114 bănci centrale din lume explorează moneda digitală

În acest fel, Fondul Monetar Internațional dorește ca băncile centrale să convină asupra unui cadru comun de reglementare pentru monedele digitale care să permită interoperabilitatea globală.

Pe de altă parte, eșecul de a conveni asupra unei platforme comune ar crea un vid care ar fi probabil umplut de criptomonede, a spus ea. O CBDC este o monedă digitală controlată de banca centrală, în timp ce criptomonedele sunt aproape întotdeauna descentralizate și în acest fel sunt controlate de interesele celor care le pun la dispoziție în piață. Deja 114 bănci centrale se află într-un anumit stadiu al explorării CBDC, „cu aproximativ 10 deja trecând linia de sosire”, a spus ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Monedele digitale ar trebui să circule internațional

„Dacă țările dezvoltă CDBC-uri doar pentru desfășurare internă, le subestimăm capacitatea”, a adăugat ea. CBDC-urile ar putea contribui, de asemenea, la promovarea incluziunii financiare și la reducerea remitențelor, a spus ea. Aceasta a adăugat faptul că prețul mediu al transferurilor de bani este de 6,3%, adică în valoare de 44 de miliarde de dolari anual.

Georgieva a subliniat că CBDC-urile ar trebui să fie susținute de active și a adăugat că monedele virtuale cripto sunt o oportunitate de investiție atunci când sunt susținute de active, dar atunci când nu sunt, sunt o „investiție speculativă”, drept urmare pot fi riscante din punct de vedere financiar.