Adrian Tarau: "Am fost de trei ori in Romania"

Adrian Tarau: "Am fost de trei ori in Romania"

Celebrul fugar, a carui arestare a produs un adevarat cutremur in justitie in anul 2001, da tarcoale Romaniei, insa nu se intoarce deocamdata in tara.

Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor, arestat in 2001 pentru contrabanda cu produse petroliere si eliberat imediat dupa o declaratie a fostului premier Adrian Nastase, nu mai are probleme cu justitia si s-a intors in Romania.

Tarau junior a fost scos de sub urmarire penala in octombrie anul trecut, potrivit propriilor declaratii, si a revenit in Romania, in vizita, dupa cinci ani petrecuti in „exil”. Cazul „Tarau” a provocat in 2001 si 2002 o adevarata furtuna in justitia romana. Procurorul Alexandru Lele, cel care l-a arestat pe fiul fostului prefect de Bihor, a fost dat afara din magistratura, iar procurorul Cristian Panait, desemnat de la „centru” sa-l ancheteze pe Lele, s-a sinucis.

EVZ: Unde va aflati acum, domnule Tarau? Adrian Tarau: In Elvetia, mai exact la granita dintre Elvetia si Austria, in Liechtenstein.

Ne puteți urmări și pe Google News

V-ati intors in Romania recent. Cand ati venit in tara? Ieri (n.r. - luni) am plecat din Romania. Sunt in Europa pentru luna iulie si jumatatea lunii august, dupa care ma intorc in Statele Unite.

Cand ati revenit in Romania dupa perioada de exil? Am fost de trei ori in Romania. Am venit acum o luna si jumatate, am stat doua saptamani, dupa care am plecat, am revenit, iar am plecat, am revenit. In ultimele doua luni am stat cam o luna in tara.

In perioada in care ati stat in tara ati fost cautat de vreun procuror sau politist? Nu. Nu am fost cautat de Parchet, nu am fost cautat de politie atata vreme cat nu am niciun fel de probleme penale, judiciare. In toate dosarele in care am fost cercetat am fost scos de sub urmarire penala. In 2001, domnul procuror Lele m-a arestat vineri seara, iar duminica tot el m-a eliberat. Nu un alt procuror, nu interventiile primului-ministru de atunci, ci domnul Alexandru Lele.

Dumnealui v-a semnat ordonanta de punere in libertate dupa ce premierul Adrian Nastase a declarat ca nu crede in arestarile de vineri seara. Da, premierul de la acea vreme a spus ca nu crede in arestarile de vineri seara ca jurist, fapt care se demonstreaza astazi prin noul Cod de Procedura Penala. Atunci te aresta procurorul vineri seara, iar sambata nu mai puteai face plangere impotriva respectivei masuri.

Intr-adevar, procedurile erau diferite la acea vreme, insa daca dv. va considerati nevinovat, de ce nu v-ati intors in tara pana cand nu ati fost scos de sub urmarire penala? Eu am crezut in toti acesti ani in nevinovatia mea, lucru demonstrat de Parchete si de instante. Acum nu mai spun eu ca sunt nevinovat, o spun autoritatile statului roman.

Totusi nu mi-ati raspuns. De ce ati plecat din tara si nu v-ati mai intors pana cand nu ati primit neinceperea urmaririi penale? Pentru ca eram fiul fostului prefect PSD de Bihor si se dorea mediatizare. Si astazi am citit in ziare „fugarul Tarau”. Dar de cine am fugit daca nu am fost dat niciodata in urmarire?

Dar de ce ati plecat din tara? Dumneavoastra vreti senzational acum. Pe dv. nu va multumeste raspunsul meu. Am primit solutii de neincepere a urmaririi penale de la guvernarea CDR, de la PSD si acum de la guvernarea PD-PNL.

In ce relatie va aflati dv. si familia dv. cu Adrian Nastase? Nu pot sa vorbesc in numele tatalui meu. El a avut relatii de serviciu, profesionale. El era prefect si Adrian Nastase la acea vreme era prim-ministru. Eu nu l-am vazut niciodata pe Adrian Nastase la o distanta mai mica de cinci metri. Cand a venit la Oradea l-am vazut in multime, dar nu am stat in tete-”-tete cu Domnia Sa. Nu cunosc niciun membru al familiei Nastase.

Procurorul Lele sustinea ca ati controlat o retea de traficanti care au subminat economia nationala. In primul rand nu am auzit niciodata aceste lucruri de la domnul Lele cand era procuror. Acum nu stiu in ce calitate vorbeste, de invinuit, de inculpat?

E o afirmatie facuta de Alexandru Lele la Comisia de cercetare a abuzurilor din Camera Deputatilor. Va rog sa luati rechizitoriul domnului Lele ca sa vedeti pentru ce e trimis acum in judecata, nu pentru ca ar fi intervenit Adrian Nastase sau nu pentru ca eu sunt fiul fostului prefect de Bihor.    Noi acum discutam despre dv., nu despre Alexandru Lele. Dar discutam acum despre niste lucruri pe care le spune Lele.

Vi s-a comunicat in scris ca ati fost scos de sub urmarire penala in dosarele pe care le aveati? Da, dar vreau sa va spun ca dosarul „Ludmir” (n.r. - in care Tarau a fost cercetat pentru contrabanda cu produse petroliere) a fost redeschis de procurorul Joita Tanase in 2002. Dupa aceea, Parchetul General s-a pronuntat cu neinceperea urmaririi penale fata de mine.

Ministrul justitiei Cristian Diaconescu, pe vremea PSD, a cerut procurorului Ilie Botos sa redeschida dosarul. Ministrul a facut un abuz. Trebuia sa se redeschida dosarul. S-a redeschis, ca in mai 2006 sa primesc din nou solutie de neincepere a urmaririi penale.

Referitor la procurorul Cristian Panait. Aveti pe constiinta moartea acestuia? Intrebarea pe care mi-o puneti este urata, rea si tendentioasa. Procurorul Panait nu l-a anchetat niciodata pe Adrian Tarau.

Procurorul Panait l-a anchetat pe procurorul Alexandru Lele, cel care v-a arestat pe dv. Pai, si ce are una cu alta?

Ce ati facut in acesti cinci ani in care ati stat in strainatate? Ati facut afaceri? M-am ocupat de afaceri. Printre altele, am organizat un turneu de fotbal al echipei nationale. Am promovat alte meciuri de fotbal dintre reprezentative sud-americane, m-am ocupat de imobiliare, de vanzari de apartamente si terenuri. Am facut bani atat cat sa traiesc intr-o lume in care o gramada de oameni, si ma refer la mai mult de doi, si-au facut cereri de azil politic care le-au fost aprobate de Statele Unite pentru abuzurile la care au fost supusi de procurorul Lele.

Ati facut cerere de azil politic? Da, am facut cerere de azil politic.

V-a fost aprobata?  Nu vreau sa vorbesc despre acest lucru. E un lucru personal.

Pai, tot despre lucruri personale am vorbit si pana acum. V-a fost aprobata cererea? Nu, acestea sunt lucruri personale. Nu vreau sa va spun acest lucru. Sunt altii care au primit azil din cauza acestui procuror.

Altii, nu si dumneavoastra.  Asta ati inteles dv., nu am spus eu asta.

REZULTAT

Pedepsit pentru arestarea lui Tarau 

Fostul procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, Alexandru Lele, a ordonat, in aprilie 2001, arestarea lui Adrian Tarau sub acuzatia de complicitate la contrabanda cu produse petroliere. La numai doua zile de la arestare, premierul din acea perioada, Adrian Nastase, s-a declarat impotriva masurii impuse de procurorul Lele, care avusese curajul sa-l aresteze pe unul dintre sponsorii partidului, fiul unui influent PSD-ist, Aurel Tarau.

Cazul i-a fost luat procurorului Lele, iar Tarau a fost eliberat. Lele l-a acuzat fatis pe Nastase de imixtiune in justitie si a dezvaluit ca primul-ministru daduse dispozitii telefonice prin procurorul general de atunci, Joita Tanase, ca fiul PSD-istului sa fie eliberat. In 2002, Alexandru Lele a fost acuzat de luare de mita si indepartat din magistratura.

VICTIMA

Cristian Panait s-a sinucis Fostul procuror Cristian Panait (foto), magistrat la Parchetul Curtii Supreme de Justitie, a primit in 2002 cazul procurorului Alexandru Lele, cel care ordonase arestarea lui Adrian Tarau. Dupa strangerea de date si analiza probelor din dosar, Panait a ajuns la concluzia ca procurorul Lele era nevinovat si ca decizia de a-l aresta pe Tarau fusese corecta.

Potrivit marturisirilor matusii sale, Panait era insa presat de sefii lui sa-l aresteze pe Lele. Tanarul a refuzat si chiar a cerut scoaterea de sub urmarire penala a acestuia, dar sefii sai au decis mutarea dosarului la alta sectie. In aprilie 2002, Panait s-a sinucis, aruncandu-se de la etajul imobilului in care locuia. Dosarul mortii sale a fost clasat trei luni mai tarziu, concluzia anchetatorilor fiind ca „decesul procurorului nu a fost urmarea savarsirii vreunei infractiuni”. (Andreea Pocotila)