Fenomen ciudat depistat de cercetători în Marea Neagră. Consecințele războiului din Ucraina

Fenomen ciudat depistat de cercetători în Marea Neagră. Consecințele războiului din Ucraina Marea Neagră. Sursa foto: Arhiva EVZ

Războiul din Ucraina nu doar că a provocat pagube materiale asupra țării invadate de Rusia, ci consecințele conflictului se văd și în România. Cercetătorii au explicat că în Marea Neagră se produce un fenomen ciudat.

Un studiu internațional realizat, înainte de începerea războiului din Ucraina, privind populația animalelor marine a arătat că în Marea Neagră se mai află cel puțin 253.000 de delfini. De asemenea, studiul a arătat că populația lor nu a scăzut în ultimii 20 de ani. Cu toate acestea, numărul delfinilor din Marea Neagră a scăzut cu cel puțin 5.000 de când Rusia a atacat Ucraina. Mai mult decât atât, multe mamifere au migrat în apele Dunării.

Cercetătorii consideră că războiul din Ucraina i-a afectat foarte mult pe delfini, care au fost nevoiți să caute hrană în alte zone. „Este un fenomen destul de rar. Prezenţa lor în Dunăre este cel mai probabil legată de hrană, ei sunt în căutarea hranei”, a spus Adrian Filimon, cercetător științific la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”  din Constanța.

„De obicei, ei nu intră în Dunăre, pescuiesc în mare. Scrumbia, de exemplu, acum e… A început cumva migraţia, şi din cauza asta. Când iernile erau mai grele, acum 10, 15 ani, scrumbia începea undeva după jumătatea lunii februarie, martie, acum în noiembrie, în decembrie, avem deja scrumbie. S-a schimbat. Încălzirea globală se simte”, a explicat Eduard Acsente, ghid de turism.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mulţi delfini morţi au fost găsiţi pe plajele din România

Ultemele date ale  ONG-ului Mare Nostrum arată că doar în ultimele săptămâni au fost găsiți în jude 45 de delfini morți pe plajele de pe litoralul românesc. Ultimul mamifer mort a fost descoperit pe data de 4 aprilie, pe plaja din Eforie Sud. Este vorba de un mascul, care se afla într-o stare avantă de descompunere. Din acest motiv, depistarea cauzei decesului este aproape imposibilă. Reprezentanții organizației au spus că mai mulți delfini din această specie au fost aduși de apel la mal.

„Rata de eșuare este destul de mare anul acesta, comparativ cu anii trecuți. Dintre exemplarele eșuate, 20% au urme de plasă pe suprafața corpului. Trist este că în perioada de prohibiție, când nu ar trebui să se întâmplă acest lucru, apar exemplare cu urme de plasă, ceea ce indică faptul că există un fenomen de braconaj în Marea Neagră”, a transmis Costin Timofte, ONG Mare Nostrum, potrivit ziuaconstanta.ro.