Romanii isi dau leafa pe mancare

Romanii isi dau leafa pe mancare

Structura cosului de consum arata ca suntem un popor foarte sarac.

Romanii cheltuiesc pe alimente 38% din totalul veniturilor, in timp ce pe servicii dau numai 17% din banii care le intra in buzunare intr-o luna, potrivit declaratiilor facute ieri de consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu.

Diferenta de 48% din veniturile romanilor se duce pe marfuri nealimentare. Structura acestor cheltuieli este cea indicata de cosul de consum stabilit dupa ancheta facuta in randul gospodariilor in 2005 si dupa care este calculata rata inflatiei in anul in curs.

„Nivelul cheltuielilor pentru mancare este foarte ridicat, avand in vedere ca o definitie americana a saraciei spune ca o familie este saraca daca cheltuieste mai mult de o treime din venituri pe alimente”, a afirmat Vasilescu, citat de Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fara ... servicii

„Noi cheltuim pe servicii doar 17%, ceea ce este foarte putin”, a afirmat Vasilescu. In tarile dezvoltate, serviciile au o contributie cuprinsa intre 60% si 80% la PIB, in timp ce in Romania de putin timp acestea au generat mai mult de 50% din PIB.

„Bulgarii, care traiesc la sud de Dunare unde e mai cald, au reusit sa transfere o pondere importanta de la mancare la servicii si sunt cu mult inaintea noastra la acest capitol”, a spus Vasilescu, explicand ca, din aceasta cauza, vecinii nostri pot cheltui mai multi bani pe servicii.

Fata de bulgari, romanii cheltuiesc mai mult cu incalzirea locuintei, sume care sunt cuprinse in statistici la rubrica „marfuri nealimentare”.