DEZBATERE EVZ. Klaus Iohannis, TAXAT pentru declaraţiile făcute în şedinţa CSM. Sunt justificate criticile la adresa preşedintelui?

DEZBATERE EVZ. Klaus Iohannis, TAXAT pentru declaraţiile făcute în şedinţa CSM. Sunt justificate criticile la adresa preşedintelui?

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut mai multe declaraţii controversate marţi, în cadrul şedinţei CSM, declaraţii pentru care şeful statului a fost taxat. Şeful statului a spus că CSM şi Inspecţia Judiciară trebuie să ia atitudine atunci când apar scurgeri de informaţii în presă din dosarele aflate în curs de instrumentare. De asemenea, el a pledat pentru ridicarea MCV-ului, care, în opinia sa, trebuie să fie "unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar".

"Este de dorit ca CSM-ul și Inspecția Judiciară să ia atitudine, potrivit atribuțiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare", a spus Klaus Iohannis.

"Cred că unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, toate instituțiile din Justiție, dar și Parlamentul și puterea executivă trebuie să își dea concursul pentru ca, atunci când actualul CSM și actualul Parlament își termină mandatele, să putem bifa împreună această reușită", a mai spus şeful statului.

Citiţi mai mult: RĂZBOIUL cu CORUPŢIA în viziunea PREŞEDINTELUI KLAUS IOHANNIS: EXOTISM MEDIATIC. CSM și Inspecția Judiciară să ia atitudine, la modul cel mai serios, ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informații în presă

Ne puteți urmări și pe Google News

Declaraţiile lui Klaus Iohannis au fost criticate imediat.

Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei: „Sunt surprinsă de aceste declarații și deja am întrebări despre cum vede Iohannis mersul justiției de acum înainte. Sunt declarații care seamănă cu ce spune PSD despre politicienii care sunt anchetați. Justiția e una dintre puterile de stat, iar acest lucru traduc cu a lăsa mai moale anchetele în cazul celorlalte două puteri: Guvernul și Parlamentul, deci miniștri și parlamentari”, a spus Monica Macovei, pentru B1 TV.

Mircea Marian, jurnalist EVZ:  "Sunt fericit să văd că preşedintele României are exact aceeaşi preocupare ca senatorul psd Şerban Nicolae, ex avocatul lui Cătălin Voicu, şi este îngrijorat de "scurgerile nepermise de informaţii din dosare", precum şi de "exotismul mediatic" al Justiţiei. Ambele acuzaţii sunt false. Nu s-a probat niciodată, niciodată!, că procurorii ar da informaţii din dosare, ele vin de fapt de la avocaţi. Cât despre exotismul mediatic, pe bune, la cine se referă? La apariţia lui Kovesi în New York Times? Sau la cine? Discursul asta a lui Iohannis e rupt din retorica Antenei 3 şi a infractorilor din PSD şi PNL."

Cristina Guseth, director Freedom House Romania: "O interpretez (declaraţia privind scurgerile de informaţii în presă - n.r.) cu oarece îngrijorare. Este foarte important ca presa să relateze cât mai corect despre ce se întâmplă în justiţie pentru că eu cred că şi presa a contribuit pentru ca populaţia să înţeleagă cât de dăunător, cât de nociv este procesul de corupţie în România."

Declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis privind reacţionarea la scurgerile de informaţii care apar în presă au fost comparate cu iniţiativa senatorului PSD Şerban Nicolae, care anul trecut a propus ca dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani.

Pe de altă parte, şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu, a declarat că se impune menţinerea MCV-ului, întrucât sunt multe obiective care mai trebuie finalizate. "Din punctul meu de vedere încă se impune menţinerea MCV, pentru că încă sunt multe obiective care nu sunt finalizate. Sigur că tindem, şi sub acest aspect sunt de acord cu ceea ce a spus preşedintelui statului, pentru ridicarea acestui mecanism, dar el încă se impune a fi menţinut pentru toate obiectivele care sunt stabilite şi au fost stabilite de comun acord; pentru că eu îl socotesc în principal şi l-am socotit mecanism de cooperare şi subsidiar doar de verificare iar reprezentanţii CE, cel puţin în ceea ce priveşte activitatea instanţelor, au demonstrat acest lucru. De aceea cred că se impune a fi menţinut", a spus Livia Stanciu.

Sunt justificate criticile la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, după declaraţiile pe care acesta le-a făcut în cadrul şedinţei CSM? Participă la dezbaterea EVZ şi spune-ţi părerea în secţiunea de comentarii a articolului.