Dezinfectanţii folosiţi de acest trib au uimit Occidentul. Fac duşuri matinale cu urină de vacă şi îşi oblojesc rănile cu cenuşă din excremente

Dezinfectanţii folosiţi de acest trib au uimit Occidentul. Fac duşuri matinale cu urină de vacă şi îşi oblojesc rănile cu cenuşă din excremente

Rutina matinală a tinerilor din tribul Mundari, Sudanul de Sud, este fascinantă: după curăţarea dinţilor cu un băţ, urmează ritualul duşului dezinfectant. Îşi vâră capetele cu păr sârmos sub un jet de urină venit direct de la sursă – vacile tribului.

Tineri susţin că “duşul” îi ajută nu doar să se înviorze, ci le treatează infecţiile (sau le ţine la distanţă) iar părul le capătă reflexe oranj.

Viaţa acestui trib nu a fost documentată temeinic până recent, dar pare să ascundă elemente fascinante. În centrul universului acestor oameni sunt turmele de tauri şi vaci de care au grijă ca de ochii din cap pentru că le oferă tot ce au nevoie. Acest lucru este magnific reliefat în documentarul fotografic realizat de  Tariq Zaidi şi publicat de Daily Mail.

După duşul purificator, membrii tribului îşi continuă rutina zilnică. Laptele este supt direct de la sursă iar toboşarii alertează restul tribului că e vremea ca animalele să fie duse la păscut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar nu doar urina vacilor protejează. Oamenii tribului Mundari îşi ung adesea pielea cu o cenuşă de culoarea piersicii obţinute din bălegar ars. E un fel de pudră de talc naturală care apără de muşcăturile de insecte şi infecţii şi oferă protecţie solară.

“Vacile sunt nestematele acestor oameni. Nu există ceva mai important în vieţile lor şi le vor proteja chiar cu propria viaţă. Când se întorc de la păscut fiecare îşi recunoaşte stăpânul şi ştie la ce casă trebuie să ajungă. Într-un fel sunt asemeni câinilor. Familiile dorm adesea cu animalele lor, le ung cu cenuşă, le curăţă, le oferă cel mai bun loc în casă. Un singur exemplar costă cel puţin 500 de dolari”, declară fotograful.