Dezrobirea femeilor: Revoluție fără precedent în Arabia Saudită

Dezrobirea femeilor: Revoluție fără precedent în Arabia Saudită

Arabia Saudită a anunțat, luni, că renunță la tutela asupra celei mai mari moschei din Bruxelles, pe fondul acuzațiilor că aceasta a devenit un focar al radicalismului musulman. Gestul este un puternic semnal că Riadul vrea să-și schimbe reputația de exportator al Islamului ultraconservator

Vizita din mai 2017 a lui Donald Trump în Arabia Saudită a provocat o adevărată revoluție, condusă de tânărul prinț moștenitor Mohammed Bin Salman, liderul de facto al statului din Golf. Pe lângă stoparea finanțării grupărilor teroriste (vizibilă prin reducerea atentatelor din ultima vreme) și o campanie anti-corupție, prin care și-a eliminat concurenții la tron, cel poreclit MBS a lansat mari schimbări în societate, în special în ceea ce privește drepturile femeilor.

Najat Mouftah, în vârstă de 21 de ani, o studentă la informatică, a devenit prima femeie saudită care a jucat vineri, 9 februarie, întro piesă de teatru alături de bărbați. Spectacolul, după un film de Disney, s-a bucurat de un succes nebun și a fost reluat sâmbătă, biletele fiind vândute cu multe zile înainte.

Vineri, 12 ianuarie, pe stadionul „Regele Abdullah” din Jeddah, a avut loc meciul de fotbal dintre Al-Ahli și Al-Batin din prima ligă saudită. Evenimentul a fost și el unul istoric: pentru prima oară, la un meci au avut acces și femei. Și încă amestecate cu bărbații. Fanele îmbrobodite au fluturat stegulețe și au scandat cu entuziasm. Guvernul a luat măsuri ca toate stadioanele să fie dotate cu cafenele și camere de rugăciune separate pentru suporterițe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul concert

În vara trecută, femeile au fost martorele încântate ale primului semnal de dezgheț: dreptul de a putea șofa. Un lucru inimaginabil cu doar câteva luni înainte. Madeha Al Ajroush, o psihoterapeută, astăzi în vârstă de 63 de ani, a făcut închisoare în 1990, după ce s-a suit la volan și a circulat prin Riad neînsoțită. În protestul său a fost însoțită de alte 46 de tovarășe rebele. La mulți ani după acest gest de frondă, ea mărturisea: „Am codus. A fost entuziasmant. A fost măreț.” Astăzi, ea șofează nestingherită.

În luna martie, cinematografele, interzise timp de 32 de ani în Arabia Saudită, vor fi redeschise în luna martie. În săli vor avea acces și femeile. Pe 6 decembrie 2017, pe scena Centrului Cultural „Regele Fahd” din Riad, libaneza Hiba Tawaji a fost prima femeie care a susținut un concert în istoria Arabiei Saudite.

Se renunță și la veșmintele tradiționale?

Cel mai puternic semnal de dezgheț a fost transmis în aceeași memorabilă zi de vineri, 9 februarie, de către foarte influentul cleric Șeic Abdullah Al-Mutlaq. Într-un interviu pentru televiziunea saudită, acesta a declarat: „Peste 90% dintre femeile musulmane evlavioase din lume nu poartă abaya Nu ar trebui să obligăm oamenii să poarte abaya.” Abaya este o rochie tradițională, lungă până la pământ, largă și de obicei neagră, pe care femeile saudite sunt obligate prin lege să le poarte.