DEZVĂLUIRI din culisele Masterchef. Un jurat povestește DETALII NEȘTIUTE până acum

DEZVĂLUIRI din culisele Masterchef. Un jurat povestește DETALII NEȘTIUTE până acum

Al patrulea sezon al emisiunii culinare Masterchef a ajuns la sfârșit, iar marele câștigător a fost Ciprian Ogarcă. Adrian Hădean, unul dintre membrii juriului a vorbit pe blogul său despre culisele show-ului. El povestește cum a ajuns în postura de jurat, cum i-a ales pe cei care au intrat în bucătăria Masterchef și care dintre concurenți a fost preferatul său.

”M-am prezentat la casting, care a avut mai multe etape. În cele din urmă a venit telefonul care m-a anunțat că am fost ales și că putem discuta și despre condițiile participării mele la emisiune. Am adus în discuție din nou povestea cu farfuriile aruncate. S-a stabilit că nu voi fi nevoit să fac asta, ba mai mult, am fost asigurat că nu voi fi nevoit să fac lucruri împotriva conștiinței mele, împotriva firii mele. A trecut un sezon fără să arunc vreo farfurie, fără să mi se ceară să comit vreun abuz emoțional și implicit verbal asupra cuiva”, a scris juratul pe blogul său, adihadean.ro

”La finalul audițiilor, 70 de candidați s-au ales cu șorțul Masterchef, ceilalți doar cu experiența, eventual cu confirmarea nivelului la care se află. E posibil ca unii dintre cei care nu au primit șorțul să fi putut găti mai bine decât au făcut-o în audiții, dar în acele momente nu s-au descurcat destul de bine. Dacă a fost greu să dăm șorțurile? Da, a fost extrem de greu, toată responsabilitatea pentru acordarea lor revenindu-ne nouă. Ni se amintea mereu să luăm în calcul trei lucruri: avem doar 70 de șorțuri, oamenii din fața noastră sunt niște amatori, premiul cel mare e de 50.000 de euro. Am ales cum am știut mai bine gândindu-ne că urma să lucrăm cu toți oamenii selectați și să-i stimulăm să scoată farfurii cât mai bune în săptămânile următoare. Cele cinci minute de la televizor, care uneori în emisune sunt doar 2, arată altfel în audiții. Adică sunt cele 5 minute acordate pentru finalizarea preparatului și alte 15-20-25 de minute de interviu în care încercăm să scoatem de la candidat cât mai multe lucruri despre pasiunea lui și despre motivele pentru care a ales să vină la Masterchef. Audițiile Masterchef sunt un maraton al resurselor umane. Am pierdut șase kilograme până am dat cele 70 de șorțuri”, mărurisește juratul.

”Căștile sunt dispozitivele prin care producătorii ne spun unde să stăm, spre ce cameră să privim, când să ne apropiem de concurenți, care dintre ei a scăpat lingura pe jos și a pus-o apoi la loc în cratiță, cum să intonăm textele din intro-urile probelor. Cam asta-i marea regie acuzată de unii și alții”, a mai scris chef Hădean.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Să eliminăm oameni din concurs a fost mult mai greu decât să le dăm șorțul care le-a permis accesul. Responsabilitatea a fost de asemenea a noastră în totalitate și am tratat fiecare eliminare cu maximă seriozitate. Am eliminat de fiecare dată concurentul care a gătit mai prost sau a greșit mai mult. Sigur, la televizor poți să vezi o farfurie care arată bine fiind descalificată, în vreme ce una care pare banală trece mai departe. Ce uită telespectatorul e că noi evaluăm mâncarea după mai multe criterii: gust, miros, aspect, grad de dificultate în preparare. Apoi evaluăm concurentul după alte criterii (cât de curat gătește, cât de bine se concentrează, care e atitudinea sa în timp ce gătește, cât e de implicat în concurs). Nu ne intersează discuțiile dintre ei, alianțele dintre ei, simpatiile lor sau simpatiile noastre. Ne interesează doar ca la final să ajungă aceia dintre ei care se descurcă mai bine la cât mai multe dintre criteriile enumerate mai sus. Cât despre revenirea unora dintre concurenți (am văzut că a fost un mare subiect online), e un lucru care se practică și în alte țări. Show-ul acesta e despre mâncare dar e și  despre viață. Uneori viața îți mai acordă o șansă acolo unde ai ratat prima oară”, a menționat bucătarul.

”Devine evident faptul că unii sunt interesați strict de cei 50.000 de euro din premiu, în vreme ce alții vor să se vadă la televizor și să facă spectacol. Apoi mai sunt cei pentru care mâncarea e totul, care nu văd camerele din jurul lor, nu au concurenți, nu au prieteni, nu au dușmani, sunt ca trași cu cheița. Aceștia sunt destul de puțini. Cei 24 de oameni care intră în bucătăria Masterchef devin 24 de clanuri, au susținători în rețelele de socializare, postează fotografii, comentarii. Așa apar speculațiile. Până să iasă Siserman din concurs, exista un curent care susținea că jocurile sunt deja făcute și că el e cel care va lua marele premiu. După ce a plecat (și a plecat nu din cauza atitudinii, ci din cauza faptului că atitudinea i-a stricat mâncarea exact când avea nevoie ca aceasta să fie impecabilă), a apărut un alt curent care susținea că jocurile au fost făcute pentru ca Tudor să ia marele premiu. Când Tudor a ieșit în finală, cele două curente s-au reunit și a apărut curentul care susține că jocurile au fost făcute pentru ca premiul să fie luat de Ciprian. Pentru corectitudine, e bine să amintesc că după eliminarea lui Siserman a mai apărut și un curențel care susținea că Odette are pile și va câștiga concursul. Curente create și întreținute oameni triști, prea triști pentru a putea concepe o realitate diferită față de cea în care au crescut ei, părinții lor, bunicii lor. Nu-i nimic, lucrăm la asta.”, mai notează Adrian Hădean.

”Semifinala și finala au fost momentele mele preferate din acest sezon. Mai puțini concurenți, mai multă tensiune, mai multă adrenalină, mâncare mult mai bună decât am văzut în tot sezonul, și trebuie să recunosc, am văzut câteva farfurii foarte bune. Lambrino l-a pus în dificultate pe Tudor, care, chiar dacă e (după mine) cel mai talentat concurent din acest sezon, s-a târât până în finală. Lui îi lipsesc experiența și încrederea în sine, dar cea sănătoasă, bazată pe muncă multă, nu pe valul de simpatie din public. De fapt, cred că asta l-a pierdut în finală, unde a decis să prezinte un preparat complicat, dar a cărui piesă de rezistență, carnea, a fost aleasă neglijent (mușchi de vită argentiniană, decent, nimic spectaculos însă) și gătită aproape bine (în farfuria Patriziei a ajuns o bucată de carne foarte mare, gătită prea puțin, lucru care, alături de cele trei turtițe din cartofi parțial arse justifică perfect nota 6 pe care i-a acordat-o colega mea). Dacă Tudor a socotit că poate să defileze pe lângă colegii săi mai slab cotați, a socotit greșit. Poate n-ați fost atenți, eu l-am văzut la tv spunând că a știut că s-a încheiat în momentul în care a văzut farfuriile celorlalți doi concurenți. Uneori țestoasa învinge iepurele, și asta-i o lecție pe care a mai primit-o în acest concurs. Și da, a fost preferatul meu, din multe motive (e serios, e foarte talentat, e extrem de civilizat și de decent), dar nu-mi favorizez niciodată preferații, rudele sau prietenii (probabil de asta am atât de puțini), pentru că nu-mi pasă decât de obiectivul meu, în cazul acesta obiectivul fiind să jurizez extrem de corect până la sfârșit. Tudor va fi bine și va ajunge mare. Înainte de asta trebuie să devină bărbat.”, scrie el.

Despre marele câștigător, chef Hădean scrie că ”Ciprian e genul care tace și face. Nu arată tot ce știe și nu se avântă în ape tulburi. A riscat foarte puțin în concurs și a fost eliminat în urma unei probe care-l dezavantaja clar. Am decis să-l chemăm pentru o nouă șansă cu gândul că ar putea condimenta etapele superioare. Mărturisesc că nu-l vedeam în finală, dar a reușit cumva să recupereze destul de mult pe ultima sută de metri. Preparatele cu care a venit în fața noastră (și pe care le-a gătit în fața a câteva sute de oameni, inclusiv în fața foștilor adversari, care au putut să vadă și să înțeleagă că lucrul ce se petrece în fața lor e real – cu mențiunea că nu au putut să guste) au fost senzaționale.”

”În timpul filmărilor la Masterchef România nu am aruncat nicio farfurie și nici un gram de mâncare la gunoi, cu toate că am întâlnit și mizerii îngrozitoare, imposibil de numit “mâncare”. Și ca să închei cu asta, discursul “sunt atât de mulți oameni care n-au ce mânca, mai bine le-ați da lor în loc să aruncați” e unul populist și tembel. Nu poți dona mâncare dintr-un show tv (e ilegal) și oricum, ce ajunge la ghenă nu e comestibil, oricum ar părea la televizor. Donațiile în mâncare le facem în timpul liber și în condițiile legii. Pe de altă parte, dacă fiecare dintre cei care-s îngrijorați de soarta ouălor gătite sub standard ar dona o omletă pe zi unui om al străzii, lucrurile ar sta ceva mai bine în țara asta”, a încheiat juratul.

La nivelul întregii țări, showul culinar de la Pro TV a fost pe primul loc în topul audienței, cu o medie de 2,2 milioane de telespectatori. Masterchef a obținut în minutul de aur de la ora 22.37 o audiență națională de peste trei milioane de telespectatori (16,3 Rtg% și 33,4 Shr %).