PUBLICAȚIILE NOASTRE:

EVZ Special

DEZVĂLUIRI. Documentul din 2008 care DOVEDEŞTE că Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale, făcea LOBBY pentru SCHWEIGHOFER. România Curată: Cum a ajuns Iohannis în calea austriecilor

Autor: | | 113 Comentarii | 44065 Vizualizari
Dan Mihalache este şeful Cancelariei Prezidenţiale
Un document din 2008 pune într-o nouă lumină implicarea Preşedinţiei României în modificările Codului Silvic, din perspective interesului pe care îl are compania austriacă Holzindustrie Schweighofer Sebeş. Documentul este semnat de Dan Mihalache, pe atunci deputat PSD şi cerea ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o intervenţie în favoarea firmei austriece. Mihalache, acum seful Cancelariei Prezidenţiale, ar putea să fie sursa intervenţiei Preşedinţiei pentru modificarea Codului Silvic, se întreabă şi România Curată. EVZ vă prezintă documentul care expune legăturile lui Mihalache cu firma austriacă.


Pe aceeaşi temă: EXCLUSIV. Perchezițiile DNA de la Bistrița-Năsăud. Firma austriacă Holzindustrie Schweighofer a fos FAVORIZATĂ de directorii Direcției Silvice 

”Klaus Iohannis a fost sancţionat de societatea civilă pentru motivarea cu care a trimis spre reexaminare Parlamentului un articol al Codul Silvic şi care părea inspirată dintr-o document al austriecilor de la Schweighofer Holzindustrie. Jurnaliştii de la voxpublica.ro arată și care ar putea fi sursa respectivei motivații: în urmă cu câţiva ani, şeful cancelariei sale prezidenţiale, controversatul Dan Mihalache, făcea lobby pentru Schweinghofer”, se arată într-o analiză foarte interesantă publicată de România Curată.

Miercuri, 13 mai 2015, jurnalistul Stelian Negrea a publicat detalii despre legăturile dintre Dan Mihalache şi firma austriacă, în articolul Cum facea, Dan Mihalache, in 2008, lobby pentru marele investitor Holzindustrie Schweighofer. Atunci era deputat PSD de Maramures, acum este seful Cancelariei Prezidentiale a lui Klaus Johannis”. Informaţiile furnizate de Negrea au stat la baza analizei pe care România Curată o publică astăzi.

Cu titlul ”Suspiciuni crescânde că propriul staff l-a băgat pe Iohannis în calea austriecilor de la Schweighofer”, analiza România Curată prezintă argumente pertinente care pot explica modul cum a ajuns preşedintele României să ceară modificarea Codului Silvic şi astfel să fie acuzat că vrea să favorizeze compania din Austria. 


EVZ a intrat în posesia documentului care stă la baza analizei pe care a făcut-o România  Curată. Este vorba despre o interpelare înregistrată de Dan Mihalache în 6 mai 2008 şi adresată lui Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Mai jos puteţi vedea textul interpelării şi copia documentului original.

 

Domnule ministru,


Am primit în mod repetat semnale din judeţul Maramureş referitoare la situaţia conflictuală creatră în Poienile de sub Munte. Problema este complicată deoarece, pe de o parte localitatea se confruntă cu o adevărată criză social. Cetăţenii, deşi trăiesc din exploatarea lemnului, nu pot accede la masa lemnoasă, ceea ce a generat proteste sociale soldate inclusive cu blocarea prin forţă a căilor de acces.
Pe de altă parte, un mare investitor, SC Schweighofer Holzindustrie Sebeş, este împiedicat să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale.
Condiderăm că este de datoria Romsilva să găsească o soluţie convenabilă ambelăr părţi deoarece perpetuarea stării conflictuale ar aduce grave deservicii atât firmei care a câştigat licitaţia pentru exploatarea masei lemnoase, cât şi locuitorilor comunei.
În raport cu datele prezentate vă rugăm să ne comunicaţi opinia Ministerului pe care îl conduceţi asupra situaţiei  tensionate din comuna Poienile de sub Munte, rezultatele controalelor efectuate (dacă ele au existat) precum şi măsurile dispuse.
De asemenea, vă rugăm să ne comunicaţi punctul dumneavoastră de vedere asupra oportunităţii şi posibilităţii ca localitatea Poienile de sub Munte, precum şi alte comune din zonă în care locuitorii trăiesc exclusive din exploatarea lemnului, să se bucure de un regim juridic special, similar celui din Munţii Apuseni.
De asemenea, vă solicit, domnule ministru, să-mi transmiteţi rezultatele controalelor efectuate, pe linie de Romsilva, la Ocoalele silvice Ulmeni şi Rârgu Lăpuş, unde s-au constatat mari nereguli în administrarea fondului forestier, precum şi măsurile care au fost dispuse.
Solicităm răspuns scris şi verbal.
Dan Mihalache, deputat PSD.

 

Vedeţi la finalul articolului răspunsul ministrului Dacian Cioloş la această interpelare.


În scandalul izbucnit pe această temă, Dan Mihalache a fost acuzat că are legături cu firma din Austria, dar a negat aceste acuze.

...


 ...

 


”Eu stau și mă tot uit și îmi semnalează diverși prieteni cum numele meu apare amestecat în niște chestiuni cu care n-am niciun fel de legătură. Știu retorica existentă despre mine, dar să aflu că sunt omul de lobby între firma Schweighofer-Holzindustrie și (..) e un pic cam mult, și profesional vorbind”, a declarat Dan Mihalache, într-o intervenție telefonică, la B1 TV.

Pe de altă parte, Dan Mihalache a mai declarat, la finalul lunii aprilie, despre relaţia sa cu omul de afaceri Schweighofer, care deține firma austriacă Schweighofer-Holzindustrie, că l-a văzut totuşi o singură dată, în urmă cu 10 ani. "E o forțare de interpretare că eu am vreo legătură cu Schwighofer și cu firma sa. Cred că l-am văzut o dată în 2004 sau 2005 sunt 10 ani de atunci, chiar n-am nicio legătură cu el".

 

Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, a mai comentat, într-o altă intervenție telefonică la postul B1 TV, afirmaţiile premierului potrivit cărora preţedintele Klaus Iohannis ar fi fost influenţat de oameni din PNL atunci când a retrimis legea Codului Silvic în Parlament. El a subliniat că niciun reprezentat al Administrației Prezidențiale nu s-a întâlnit cu reprezențanți din industria lemnului şi că punctele de vedere ale preşedintelui Iohannis în cazul cererilor de reexaminare ale unor acte normative nu sunt influenţate de mediul parlamentar, ci “sunt reultatul expertizei care există la Cotroceni”.

”Punctele de vedere ale președintelui Klaus Iohannis respectă cererile de reexaminare ale unor acte normative. Nu sunt influențate, sunt rezultatele expertizei care există la Cotroceni. Am publicat azi punctul de vedere al Consiliului Concurenței. Domnul prim ministru ar trebui să înțeleagă că are responsabilitate în ceea ce privește afirmațiile sale. La Cotroceni avem și noi informații de la instituțiile statului. Acel punct de vedere a fost exprimat după o evaluare proprie. Nimeni din administrația prezidențială nu s-a întâlnit cu un reprezentant al industriei de lemn, nici cu domnul Schweighofer sau apropiați ai acestuia”, a spus Mihalache.

 “Oricâte întâlniri s-au petrecut sau nu, nu au nici o legătură cu punctul de vedere al Administrației Prezidențiale. Nu am avut niciun fel de informări, scrisori din partea vreunui parlamentar al PNL”, a replicat Mihalache.

 

România Curată: E în grav dezacord cu ce aşteptăm din partea instituţiei prezidenţiale


Iohannis s-a confruntat cu primele critici din mandatul său după ce a anunţat că îl va numi pe Dan Mihalache şef de cancelarie. „De la traseul său curricular, care începe în perioada Văcăroiu, traversează „perioada Năstase” virând apoi către Crin Antonescu, trecând apoi prin opinia sa, pe care a făcut-o publică, privind parteneriatul româno-american, şi până la felul în care se exprimă domnia sa (jigodie frustrată, mai du-te şi tu în mă-ta, mai caută pe goagăl) e în grav dezacord cu ce aşteptăm din partea instituţiei prezidenţiale. Stilistic, se află la antipozi faţă de dumneavoastră, şi ne e greu să ne închipuim cum ar decurge o asemenea colaborare”, reclamau 27 de intelectuali semnatari ai unei scrisori publicate în Revista 22 pe noiembrie 2014. Iohannis a preferat să ignore însă apelul intelectualilor”, explică materialul publicat de România Curată.

  
Traseul lui Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale a lui Klaus Iohannis

Traseul lui Dan Mihalache pe scena politică este mai mult legat de istoria PSD, unde a stat opt ani. A fost consilier al lui Adrian Năstase, în perioada 2001-2004, şi al lui Nicolae Văcăroiu.

A fost, pe rând, reporter, redactor, publicist şi comentator la ziarul „Azi“, ziarul de partid al FSN din anii 90. Oficial, în politică a intrat în 2004, moment în care premierul Nicolae Văcăroiu, l-a numit expert guvernamental şi consilier al ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul.

În PNL, a intrat abia în 2009, ca director de comunicare şi strategie pentru campania la prezidenţiale a lui Crin Antonescu. Chiar dacă a pierdut alegerile, în 2010, Crin Antonescu l-a luat pe post de consilier politic personal, iar din mai 2011, a ocupat funcţia de secretar general adjunct al PNL.

În 2012, odată cu ascensiunea USL, Dan Mihalache ajunge secretar general adjunct al Guvernului condus de Victor Ponta. Mihalache a fost demis după numai şase luni de premierul Victor Ponta, după ce face declaraţii antiamericane. După ce Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale, Dan Mihalache a fost numit şeful Cancelariei Prezidenţiale, în ciuda unor numeroase proteste venite în special din partea societăţii civile.

Austriecii voiau să cumpere lemn tăiat ilegal

Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG cu birouri la Washington DC și Londra, a dat publicității duminică înregistrări video cu camera ascunsă care demonstrează că firma austriacă Schweighofer-Holzindustrie, cel mai mare procesator de masă lemnoasă din România (în special rășinoase), este dispusă să achiziționeze lemn tăiat ilegal. Mai mult, promite bonusuri pentru depășirea cantității de masă lemnoasă livrată, chiar dacă știe că acest lucru e posibil doar încălcându-se legea.
În cadrul filmulețului realizat de EIA, se face trimitere la o scrisoare adresată de conducerea companiei austriece, în toamna trecută, Guvernului Ponta, prin care îi solicita scoaterea din Codul Silvic (aflat în acel moment în dezbatere în Parlament) a interdicției pentru o companie de a procesa mai mult de 30% din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie.

Guvernul și Parlamentul nu au dat curs acestei solicitări, forma în care a fost adoptat Codul Silvic păstrând cota de 30%. Argumentele celor de la Schweighofer-Holzindustrie au fost preluate însă de Adminstrația Prezidențială în cererea prin care a trimis spre reexaminare la Parlament Codul Silvic, pe 23 martie 2015, arată Mihai Gotiu, pe România Curată.

NAŞUL TV: Fostul ministru Lucia Varga recunoaşte că s-a întîlnit cu austriecii

Lucia Varga fost ministru delegat pentru Ape şi Păduri (PNL), a admis că s-a întâlnit cu omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, la minister, se arată într-un material publicat de Nasul TV.

Deși ințial a evitat să spună dacă s-a întâlnit în particular cu patronul firmei austriece “Holzindustrie Schweighofer”, relatându-ne despre întâlniri cu toți agenții economici din domeniu la Brașov,  fostul ministru Lucia Varga  a admis și că s-a întâlnit în particular, dar la minister, cu omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer.

“M-am întâlnit cu el și la Brașov, la întâlnirea cu toți agenții economici, dar a venit și la minister. Eu susțin dreptul de preemțiune asupra masei lemnoase doar pentru industria de mobilă, nu pentru prelucrători, cum este și Holzindustrie” a susținut Lucia Varga.

”I-am adus aminte deputatei Varga de faptul că la Sebeș firma austriacă are o fabrică pe care oricând o poate clasifica la capitolul fabrică de mobilă, așa că și-ar conserva dreptul de preemțiune căpătat în 2003, iar defrișările haotice, ilegale, ar continua pentru a aproviziona cu prioritate această fabrică. De asemenea, i-am spus că din cauza dreptului de preemțiune acordat societății austriece, au dispărut păduri întregi de răsinoase și au dat faliment micile fabrici de mobile din țară pentru că tot lemnul de calitate a luat calea exportului prin firma Holzindustrie. Doamna Varga a insistat, însă, pe faptul că amendamentele pe care ea le susține și pe care le propune și președintele României Klaus Iohannis  sunt corecte deoarece altfel s-ar încălca, între altele, Legea Concurenței”, se arată în materialul publicat de Nasul TV.

“Și domnul președinte în motivele pentru care a retrimis la Parlament Codul Silvic, era amendarea articolului care limitează dreptul de achiziție la 30% dintr-o categorie lemnoasă, cu aceeași motivare, că se încalcă Legea concurenței. Pentru a face un text correct i-am invitat și pe specialiștii de la Consiliul Concurenței și ei ne vor găsi soluții și pentru respectarea legii monopolului” a declarat Lucia Varga.

 

DOCUMENT. Ce a răspuns ministrul Dacian Cioloş după interpelarea lui Mihalache

 


Tag-uri: Klaus Iohannis, Codul Silvic, Schweighofer Holzindustrie, Dan Mihalache, Crin Antonescu, Dacian Ciolos, PSD, Victor Ponta, defrisari, PNL, presedintia romaniei, modificari codul silvic
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DEZVĂLUIRI. Documentul din 2008 care DOVEDEŞTE că Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale, făcea LOBBY pentru SCHWEIGHOFER. România Curată: Cum a ajuns Iohannis în calea austriecilor.
SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

WOWbiz

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii