DEZVĂLUIRI ISTORICE la emisiunea „Lumini şi umbre”. Alex Mihai Stoenescu: „Silviu Brucan i-a predat lui Nicolae Ceauşescu ideologia stalinistă”

DEZVĂLUIRI ISTORICE la emisiunea „Lumini şi umbre”. Alex Mihai Stoenescu: „Silviu Brucan i-a predat lui Nicolae Ceauşescu ideologia stalinistă”

Alex Mihai Stoenescu, autorul unor lucrări de referinţă în istoria loviturilor de stat în România a făcut dezvăluir senzaţionale în emisiunea „Lumini şi umbre”, moderată de directorul general al cotidianului „Evenimentul zilei”, Dan Andronic, difuzată pe postul B1TV. Unul dintre subiectele „fierbinţi” atinse de istoric în cadrul emisiunii a fost cea referitoare la relaţia dintre fostul dictator comunist, Nicolae Ceauşescu, şi ideologul Silviu Brucan, cel care a apărut la Televiziunea Română, în decembrie 1989, în calitate de opozant al vechiului regim.

Alex Mihai Stoenescu este unul dintre cei care a scris foarte mult despre evenimentele din decembrie 1989, despre istoria comunistă şi cea post-comunistă a României. În cadrul emisiunii „Lumini şi umbre” acesta a relatat că, în anii '50, şeful statului de atunci, Gheorghe Gheorghiu Dej l-a numit pe Nicolae Ceauşescu adjunct al ministrului Apărării. În această calitate, Ceauşescu a urmat, timp de patru luni,  cursuri la Academia Militară. Acolo, arată Alex Mihai Stoenescu, fostul dictator l-a avut, în calitate de consilier politic, ideologic, „pe un individ, un ideolog stalinist pe nume Silviu Brucan”. Era cel care preda, la Academia Militară, în acea perioadă, doctrină stalinistă.  În această calitate, Silviu Brucan a fost cel care îi făcea consilierile ideologice şi doctrinare lui Ceauşescu. „Am stat de vorbă cu ofiţeri în vârstă care mi-au confirmat acest lucru”, susţine Alex Mihai Stoenescu.

Istoricul a precizat că perioada în care Nicolae Ceauşescu a fost trimis de Gheorghiu Dej la Ministerul Apărării Naţionale, la Armată, a fost esenţială pentru formarea personalităţii lui Ceauşescu. Gheorghiu Dej a identificat ce-i lipseşte tânărului activist de atunci: ordinea şi învăţătură.

„ Perioada de formare a lui Ceauşescu ca lider politic, perioada de formare a lui Ceauşescu în calitate de conducător este cea de la Ministerul Apărării Naţionale unde a îndeplinit această funcţie de locţiitor politic al ministrului Apărării. Deci, a doua funcţie care, de fapt, era şi prima pentru că este vorba despre principalul minister de forţă al statului comunist, pentru că vorbim de armată populară, deja, de alte structuri, de alte forme. Este locul unde Ceauşescu a învăţat ordinea şi ordinul. Felul în care se dau ordinele, cum se execută, cum se verifică, deci o întreagă şcoală de lider politic este făcută de Ceauşescu la Ministerul Apărării Naţionale, în cei câţiva ani cât a stat acolo.”, a mai adăugat istoricul Alex Mihai Stoenescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Silviu Brucan şi "Scrisoarea celor şase"

Silviu Brucan, care a decedat în anul 2006, este unul dintre autorii „Scrisorii celor şase”, adresată lui Nicolae Ceauşescu, care a intrat în dizgraţia dictatorului, cu puţin timp înainte de căderea acestuia. Scrisoarea a fost semnată de lideri marcanţi ai Partidului Comunist Român. Alături de Silviu Brucan, se aflau şi  Gheorghe Apostol, Alexandru Bârlădeanu, Corneliu Mănescu, Grigore Răceanu, Constantin Pârvulescu. Scrisoarea a fost publicată de posturile de radio BBC și Europa Liberă pe data de 11 martie 1989. Petiționarii se proclamă fideli ideilor socialismului pentru care au militat o viață, dar îl acuză pe Ceaușescu de nerespectarea Actului final de la Helsinki și a Constituției; de sistematizarea satelor; de interzicerea contactelor cu străinii, fără nici un suport legal; de construirea Centrului civic al Capitalei, fără un buget transparent; de deturnarea Securității de la menirea ei de apărătoare a „ordinii socialiste contra claselor exploatatoare”, la cea de instrument de intimidare a membrilor de partid și a intelectualilor cinstiți. Toţi semnatarii scrisorii au stat în arrest la domiciliu, până la evenimentel din decembrie 1989 care au condus la căderea regimului lui Nicolae Ceauşescu.