Dictatorul Ponta strigă ”Dictatorul!”

Dictatorul Ponta strigă ”Dictatorul!”

”Mickey Mao”. Aceasta este porecla pe care Sebastian Lăzăroiu, fostul consilier al președintelui Traian Băsescu, i-a găsit-o lui Victor Ponta, pe vremea când actualul premier se afla în opoziție.

O opoziție delirantă, în careliderul PSD se afișa în public, alături de Crin Antonescu sau Radu Mazăre, și pretindea că, împreună cu aceștia, îi întruchipează pe Che Guevara, Fidel Castro, sau Dumnezeu știe ce alt criminal marxisto-comunist. Ponta credea pe vremea aceea că este un lider politic ”cool”, dacă își lipește imaginea de aceste figuri triste ale istoriei, devenite veritabile modele pentru generația tînără nedusă la școală.

La acea vreme, teribilismele revoluționarului de vodevil Victor Ponta, aflat în luptă neobosită cu ”diktatorul” Băsescu, motiv pentru care dormea la cap cu pistolul cu apă,  aveau accente comice. Conferințele de presă ale acestuia semănau cu niște care alegorice, ce defilau în timpul carnavalului național ce cuprinsese, la vremea aceea, întreaga fibră românească. Puterea le tăia românilor din pâine, iar Opoziția făcea circ.

Premierul cu ochelari, cu un aer de adolescent întârziat, nu era deloc credibil când pretindea că se ia la trântă cu  ”regimul securisto- polițienesc” al lui Traian Băsescu. Din acest moment, foarte puțini erau capabili să-l ia în serios. Nici Sebastian Lăzăroiu n-a făcut-o, motiv pentru care, inspirat, i-a ales o poreclă formată din numele unui personaj de desene animate, extrem de simpatic, și numele unuia dintre cei mai sângeroși dictatori cunoscut de istoria modernă și contemporană, Mao Zedong.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între- timp lucrurile au devenit serioase. Victor Ponta a ajuns la putere, conduce Guvernul, și-a păstrat retorica agresivă împotriva ”diktatorului” Băsescu și, mai nou, a trecut la fapte. A început însă să aibă comportamente caracteristice patologiei dictatorilor. Din primul moment în care s-a înstăpânit la Palatul Victoria, a demonstrat o apetență sporită în a controla serviciile secrete. Le-a suflat liberalilor de sub nas DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, atribuindu-și rolul de a numi șeful acestei instituții. În regimul său a fost elaborată o lege, aflată în prezent în proces de adoptare la Parlament, prin care serviciul secret al MApN să fie preluat tot de premier. Deși este o chestiune care ține de legile siguranței naționale, premierul n-a considerat necesară consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Pur și simplu a plimbat de colo-colo instituții esențiale ale statului, pentru a-și satisface propria nevoie de protecție informativă.

Lupta lui Victor Ponta cu Justiția independentă face și ea parte din comportamentul caracteristic unui veritabil dictator. După război, komisarii sovietici trimiși de Stalin să instaureze dictatura comunistă în România au transformat Justiția într-o țintă predilectă pentru a-și atinge scopul. Nu cred că mobilul lui Victor Ponta este doar acela de a-i scăpa pe baroni de dosare. Gândiți-vă o clipă la consecințele pe care le poate avea un eventual succes al său în lupta cu magistrații. Dincolo de faptul că niște baroni penali și-ar rezolva problemele cu procurorii, o putere extrem de importantă a statului, Justiția, ar ajunge  la dispoziția Executivului. un nou pas spre dictatură.

În tot acest timp, Victor Ponta a pretins că se luptă, de fapt, cu diktatura lui Traian Băsescu. La fel au făcut și idolii săi politici, Fidel Castro și Che Guevara. Au susținut că vor să scape poporul de dictatura lui Batista, au înfierbântat poporul, iar poporul i-a ajutat să instaleze o dictatură și mai sângeroasă.

Senzația mea este că premierul Victor Ponta a vorbit atât de mult despre ”diktatura” lui Băsescu încât a început să creadă în ea de-a binelea. Gestul său de a-și muta biroul în MApN este dovada clarară că  a fost atins de paranoia care-i caracterizează pe dictatori. Înțeleg că intenția e veche, încă de pe vremea protestelor anti-Roșia Montană. Șeful Guvernului dorea atunci să se adăpostească de furia poporului. Izolarea de poporul pe care-l conduci e un alt simptom al paranoiei dictatorilor.

Dacă luăm în considerare faptul că Victor Ponta vrea să ajungă președintele României cred că nu e deplasat să discutăm despre aceste lucruri, chiar dacă v-ar putea părea exagerate. Întrebarea este ce fel de președinte va fi Victor Ponta, când va putea numi șefii serviciilor secrete și numirea procurorilor, judecătorilor? Riscăm să fim conduși de un dictator în adevăratul sens al cuvântului? Foarte posibil.