DIICOT va cere declararea liderilor extremiștilor maghiari ca persoane indezirabile. Dosar penal pentru membrii Jobbik

DIICOT va cere declararea liderilor extremiștilor maghiari ca persoane indezirabile. Dosar penal pentru membrii Jobbik

Ministerul Afacerilor Interne cere ca anumiti cetateni maghiari din gruparile extremiste, care in aceste zile au facut campanie electorala in zona Transilvaniei, sa fie declarati indezirabili.

Este vorba de persoane din partide si grupari ca Jobbik, Noua Garda Ungara si Oastea Haiducilor. "În urma activităților de evaluare a riscurilor la adresa ordinii publice si a securitatii nationale, (…) autoritatile romane competente au luat decizia instituirii unor masuri preventive in vederea pre-intampinarii producerii unor evenimente de natura a afecta ordinea publica si securitatea nationala.

A fost luata masura de nepermitere a intrarii pe teritoriul Romaniei a unor cetateni maghiari, care fac parte din Noua Garda Ungara, Oastea Haiducilor, Miscarea Tinerilor din cele 64 Comitate si Jobbik. De asemenea, s-a solicitat instantei competente(n.r.-DIICOT) sa declare aceste persoane ca indezirabile. Despre acestea s-a stabilit cu certitudine ca sunt implicate in activitati de natura a justifica masurile dispuse in conditiile legii”, a declarat Monica Dajbog, purtatorul de cuvant al MAI.

Ministerul Afacerilor Interne nu a facut inca nominalizari cu privire la extremistii maghiari care se afla pe lista neagra. Intrebata daca Vona Gabor, liderul Jobbik, va fi declarat indezirabil, Monica Dajbog a spus: “Nu pota furniza date in plus, intucat pe rol se afla in curs o cauza penala”.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, aceasta a mai afirmat ca, in prezent, autoritatile romane “sunt intr-o procedura de informare a autoritatilor ungare pentru a avea certitudinea ca si persoanele vizate sunt informate”.

Decizia a fost luata de Ministerul de Interne, dupa o discutie cu presedintele. Masurile sunt anuntate cu doar o zi inainte de 15 martie – Ziua maghiarilor de pretutindeni – cand in zonele locuite de maghiarii din Ardeal vor fi organizate manifestari legate de Revolutia maghiara de la 1848. Ce spune DIICOT Într-un comunicat de presă, DIICOT confirmă că pe rolul Serviciului de prevenire și combatere a infracțiunilor de terorism și a celor contra siguranței statului se află în curs de soluționare  un dosar penal în care se efectuează cercetări față de mai multe persoane, sub aspectul acuzației privind săvârșirea infracțiunii de „acțiuni împotriva ordinii constituționale” prevăzute de art. 397 Cod penal cu aplicarea art. 5 Cod penal.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2013-2014, pe teritoriul României, cu ocazia mai multor manifestări ce au vizat promovarea Alianței Tinerilor de Dreapta – Mișcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik), au fost făcute declarații cu caracter revizionist și separatist, contrare ordinii constituționale. Menționăm că, potrivit art. 4 alin. 1 din Codul de procedură penală, orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă”,se arată în comunicatul DIICOT.